Societe Generale: Bancile europene nu pot sa stranga capital

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 13:13
1466 citiri
Societe Generale: Bancile europene nu pot sa stranga capital

Strangerea de capital a devenit "practic imposibila" pentru bancile europene, a declarat vineri presedintele director general al Societe Generale, Frederic Oudea.

Criza datoriilor suverane din zona euro a facut mult banci de pe continent dependente de lichiditatile oferite de Banca Centrala Europeana. Simultan, institutiile financiare europene la fel ca si bancile din intreaga lume sunt obligate sa-si intareasca rezervele de capital in conformitate cu normele Basel III.

"Investitorii nu au incredere. Strangerea de capital a devenit practic imposibila", a declarat Frederic Oudea, alaturandu-se altor directori de banca care cer o mai mare flexibilitate si o relaxare a cerintelor de capital in acest moment dificil pentru sectorul bancar.

Directorul Societe Generale a precizat ca sectorul bancar este constient de faptul ca profiturile vor scadea pe masura ce modelul de afaceri se va adapta la noile cerinte, insa a adaugat ca problemele cu care se confrunta sectorul bancar sunt agravate si de faptul ca trebuie sa respecte unele cerinte contrare.

Una din problemele identificate de Frederic Oudea este ca definitia activelor lichide potrivit normelor Basel III este mult prea ingusta. "Bancile sunt constiente de necesitatea unui nou cadru de reglementare. Ceea ce cerem este ca aceste reguli sa fie revizuite avand in vedere criza din zona euro", a spus Frederic Oudea.

O alta problema identificata de directorul Societe Generale este ca normele Basel III forteaza un proces de deleveraging, insa in acelasi timp bancilor li se cere sa creasca creditarea pentru a sprijini economia. In plus, cerintele de lichiditate forteaza bancile sa cumpere mai multe obligatiuni guvernamentale, insa astfel se exacerbeaza cercul vicios cu datoriile suverane care pun sub semnul intrebarii solvabilitatea bancilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci europene capital, #capital banci, #datorii suverane zona euro , #Banci internationale