Societe Generale isi mentine angajamentul fata de piata din Rusia

Joi, 23 Mai 2013, ora 10:27
1395 citiri
Societe Generale isi mentine angajamentul fata de piata din Rusia

Frederic Oudea, seful Societe Generale, si-a reafirmat miercuri angajamentul fata de piata din Rusia, unde banca franceza a investit masiv, se arata intr-un articol aparut in publicatia britanica Financial Times.

"Avem o prezenta solida si promitatoare in Rusia. Confirmam deplin angajamentul nostru fata de piata din Rusia. De ce? Pentru ca este o piata in crestere", a afirmat Oudea la adunarea generala a actionarilor Societe Generale, care a avut loc miercuri la Paris.

Seful Societe Generale se confrunta cu presiuni din partea investitorilor pentru a demonstra ca subsidiarele din Rusia si Romania pot face bani, dupa ce anul trecut au inregistrat pierderi.

Societe Generale, a doua mare banca din Franta dupa valoarea de piata, a anuntat concedierea lui Vladimir Golubkov, seful subsidiarei din Rusia, Rosbank, inculpat saptamana trecuta pentru coruptie. Acesta a fost acuzat de autoritatile de la Moscova ca a primit o mita de 5 milioane de ruble (159.600 de dolari) si risca pana la sapte ani de inchisoare.

In acelasi dosar a mai fost arestat si vice-presedintele Rosbank, Tamara Polianitsyna. Interimatul va fi asigurat de Igor Antonov, sub supervizarea presedintelui Consiliului de Administratie de la Rosbank, Didier Hauguel.

Scandalul de coruptie din Rusia va avea efecte limitate asupra Societe Generale - Moody's

De asemenea, banca franceza, care detine 82% din actiunile Rosbank, a precizat ca a angajat firma de audit Deloitte pentru a demara o investigatie suplimentara. Rosbank numara peste trei milioane de clienti, are 700 de sucursale si este prezenta in 340 de orase din Rusia, a doua mare piata pentru Societe Generale.

Agentia de evaluare financiara Moody's a apreciat saptamana acesta ca afacerea Rosbank va avea probabil efecte limitate asupra SocGen.

"Ne asteptam ca investigatiile sa provoace unele pagube reputatiei bancii, din cauza publicitatii negative din jurul cazului, dar ele vor fi probabil limitate. Nu estimam o pierdere majora a increderii clientilor in banca", se arata in raportul Moody's.

Rosbank este a noua mare banca din Rusia dupa active. Societe Generale, alaturi de banca italiana UniCredit si cea austriaca Raiffeisen International, este printre bancile din Europa Occidentala care si-au mentinut prezenta pe sectorul de retail din Rusia, dupa ce alte institutii, cum ar fi bancile britanice Barclays Plc si HSBC Holdings, au iesit de pe piata rusa. Banca franceza a castigat 39 milioane de euro in primul trimestru din Rusia.

In 16 mai directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea, declara ca banca si-a propus ca obiectiv cresterea profiturilor pe principalele sale piete bancare internationale (Rusia si Romania) pana la sfarsitul acestui an.

Oudea a mai spus ca a doua mare banca franceza a realizat deja 70% din planul sau de reducere a activelor riscante si cresterea capitalului si nu vede niciun motiv pentru care ar trebui sa accelereze calendarul propus referitor la atingerea unui nivel al capitalului core tier 1 de 9,0-9,5% pana la finele lui 2013.

#Societe Generale filiala Rusia, #arestare director Rosbank, #coruptie Societe Generale Rusia, #crestere profit Societe Generale , #Banci internationale