Sondaj Business24: Este corect sa fie recapitalizate bancile din banii contribuabililor?

Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:00
1749 citiri
Sondaj Business24: Este corect sa fie recapitalizate bancile din banii contribuabililor?

Recapitalizarea bancilor aflate la un pas de marginea prapastiei este o practica cu care Uniunea Europeana, si nu numai, a obisnuit sistemul bancar. Cat este de corecta este "premierea" bancilor falimentare?

Potrivit economistilor contactati de Business24, desi recapitalizarea bancilor nu este o metoda corecta, pentru ca bancile ar trebui sa suporte consecintele propriilor politici, masura este inevitabila.

Analistul economic Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca bancile, chiar si cele mai mici institutii financiar-bancare sunt ajutate de teama unui efect in lant care ar putea duce la prabusirea intregului sistem bancar.

"Exista asa numita teorie "too big to fail" adica bancile mari sunt considerate banci sistemice al caror esec sau faliment ar duce la prabusirea intregului sistem bancar. Experienta din 2008 pana in prezent pare sa indice ca temerile de genul acesta sunt justificate si acesta este motivul pentru care guvernele se grabesc sa salveze bancile pentru a evita contagiunea la nivelul intregului sistem bancar, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

Recapitalizarea bancilor, inevitabila intr-un sistem care nu a mai fost reglementat de un secol

Potrivit acestuia, ajutorul acordat bancilor de catre state prin recapitalizare nu este o masura corecta care este insa "reglementata" de obligatiile reciproce interpuse de-a lungul timpului in relatia stat-banci.

"In principiu, nu ar trebui sa se intample acest lucru, bancile ar trebui sa suporte consecintele propriilor politici de imprumut pe care le-au dus in trecut, dar lucrurile sunt foarte complicate pentru ca bancile fac parte dintr-un sistem care este reglementat de zeci de ani, aproape un secol si asta face ca intre banci si stat sa existe niste obligatii reciproce puternice. Si din cauza asta, din punct de vedere a teoriei pur economice nu este normal, insa datorita acestui interes economic care a fost construit in timp in acest sistem institutional, situatia asta pare inevitabila", a precizat Dochia.

Salvarea bancilor de la faliment cu banii contribuabililor, o masura ineficienta

De cealalta parte, analistul economic Mircea Cosea crede ca masura nu a functionat si nu va functiona. Cu toate acestea, pentru a iesi din criza este nevoie de o restructurare si "austeritate a sistemului".

"Este o masura care pana la urma a fost verificata in practica ca fiind foarte putin eficienta. Anumite state, incepand cu SUA au avut aceasta impresie ca se va putea iesi din criza recapitalizand bancile din bugetele nationale, deci pe spatele contribuabililor. Nu a mers, nu cred ca este o solutie care sa fie prezentata ca o prioritate pentru iesirea din criza.

Dar nu trebuie sa generalizam. Sunt banci si banci. Banci care au o importanta extraordinara in finantarea economiei. Aceste banci ar trebuie ajutate, nu finantate, sa intre intr-un proces de restructurare si reorganizare. Alte banci care s-au creat ca ciupercile, unde s-au desfasurat actiuni strict speculative ar trebui sa fie lasate mai la urma. Nu vom putea iesi din criza fara o restructurare serioasa si o echilibrare si a sectorului bancar, nu numai din punct de vedere al reducerii consumului si al unei "anumite auteritati" a consumului bancar", a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.

Analist financiar: Ideea de a premia bancile falimentare este ridicola

Spania a solicitat ajutor pentru bancile afectate de criza financiare, reprezentantii tarii insistand ca nu este vorba decat dsespre un imprumut. Cipru ar putea fi urmatoarea tara care ar avea nevoie de ajutor pentru banci intrucat acestea sunt cele mai expuse situatiei din Grecia, care in acest sfarsit de saptamana se va confrunta cu alegeri cruciale pentru tara, si care se afla in postura de a elimina toate optiunile de finantare externa. In plus, in luna iulie este randul Greciei de a prelua sefia Uniunii Europene.

"Daca ar trebui sa existe o solutie pan-europeana pentru toate probleme financiare din zona euro, atunci aceasta ar trebui sa fie falimentul. Este singura metoda prin care poti readuce pe crestere economia europenea", a precizat Ganley.

El a sugerat ca europenii au ales optiunea de a "premia" bancile falimentare.

"Bancile sunt cei mai mari perdanti ai Europei si in felul aceta ii recompensam scotandu-le la liman. Trebuie sa le permitem "luxul" de a pierde.

Ideea ca contribuabilii ar trebui sa impiedice falimentul unei banci dupa ce aceasta nu a reusit sa isi salveze bancile este ridicol. Politica urmata pana in prezent nu functioneaza", a declarat Declan Ganley, director executiv Rivada Networks.

El a adaugat ca acesta solutie a cauzat mari probleme in tarile unde greutatea care a picat pe umerii contribuabililor a fost greu de suportat.

"Ideea ce contribuabilii ar putea scoate din faliment institutiile publice este nerealista. Nu exista suficienti bani pentru a face asta", a adaugat managerul Rivada.

Ganley a precizat ca bancile aflate intr-o situatie economica fragila ar trebui sa isi declare falimentul pentru ca necesarul de "ajutor" pus la dispozitie de catre zona euro este necunoscut si prin urmare nu poate fi planificat.

#receapitalizarea bancilor europene, #specialisti recapitalizare banci, #sistem bancar finantare, #sistem bancar faliment , #Banci internationale