Spania va primi o transa de urgenta de la BCE, pentru sprijinirea Bankia

Joi, 16 August 2012, ora 15:31
1240 citiri
Spania va primi o transa de urgenta de la BCE, pentru sprijinirea Bankia

Spania va primi o "transa de urgenta" din finantarea de 100 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor, deoarece Banca Centrala Europeana (BCE) a impus anumite restrictii pe operatiunile de creditare, care strica planul statului de sprijinire a Bankia.

BCE a impus in luna iulie limite pe nivelul creditelor care pot fi acordate de institutie bancilor comerciale in baza garantiilor colaterale constituite din obligatiuni guvernamentale. Noile restrictii impiedica realizarea unui plan pregatit de Spania pentru banca nationalizata Bankia, potrivit unei surse citate de Bloomberg.

Bankia, formata in 2010 prin fuziunea bancilor spaniole de economii aflate in dificultate, va primi de urgenta, devansat, prima transa din finantarea de la UE, a adaugat persoana citata.

Potrivit acordului dintre Spania si institutiile europene, semnat in iulie, programul de finantare include o transa de 30 miliarde euro disponibila initial si "mobilizata pentru orice situatie de urgenta".

Contactat de Bloomberg, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a precizat doar ca Spania nu a cerut inca "mobilizarea" transei de 30 miliarde euro.

Reprezentantii BCE, Bankia si ai ministerului spaniol al Economiei au refuzat sa comenteze informatiile.

Bancile spaniole incearca sa faca fata pierderilor masive cauzate in ultimii patru ani de prabusirea pietei imobiliare, in timp ce economia nu si-a revenit, fiind din nou in recesiune, iar somajul a ajuns la cota alarmanta de 25%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#finantare Spania, #bani BCE Spania, #ajutor banci Spania , #Banci internationale