Sprijinirea sistemului bancar spaniol necesita 60 mld. de euro

Marti, 22 Mai 2012, ora 12:52
1279 citiri
Sprijinirea sistemului bancar spaniol necesita 60 mld. de euro

Pierderile bancilor spaniole cauzate de creditele neperformante ar putea ajunge la 260 miliarde de euro, fiind nevoie de pana la 60 miliarde de euro pentru sprijinirea sistemului bancar al tarii, a estimat Institutul International de Finante (IIF).

IIF sustine ca cele mai afectate de criza din Spania sunt bancile de economii (asa numitele cajas): "Divergentele substantiale dintre banci sugereaza ca asistenta guvernului va fi necesara pentru un mare numar de banci, in special cajas".

Majoritatea pierderilor sunt pe sectorul creditelor imobiliare comerciale, pe care s-au axat bancile de economii.

IIF apreciaza ca sectorul bancar din Spania ar avea nevoie de o injectie de capital de 60 miliarde de euro pentru a ramane viabil.

Ministrul spaniol al economiei, Luis De Guindos, a afirmat luni ca recent nationalizata Bankia va avea nevoie de fonduri de 7-7,5 miliarde de euro (9,6 miliarde de dolari) pentru a fi recapitalizata.

Banca a fost nationalizata de guvernul spaniol, pentru a sprijini sectorul bancar grav afectat de criza si pentru a incerca sa convinga investitorii ca tara nu va avea nevoie de asistenta financiara, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei, Irlandei si Portugaliei. Conform acordului, fondurile de 4,5 miliarde de euro (5,9 miliarde de dolari) primiti de Bankia SA de la statul spaniol in 2010 si 2011 vor fi convertiti in actiuni ale bancii.

In cel mai pesimist scenariu al IIF, injectia de capital estimata se va ridica la 5% din PIB-ul Spaniei, mult mai putin decat in cazul Irlandei, care a avut nevoie de 33% din PIB pentru a recapitaliza sistemul bancar al tarii.

Dar IIF avertizeaza ca perspectiva macroeconomica a Spaniei este mai ingrijoratoare decat era a Irlandei in 2008, iar o scadere mai accentuata a pretului caselor in Spania va duce la adancirea pierderilor bancilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci Spania ajutor, #sistem bancar Spania injectie capital, #banci Spania pierderi , #Banci internationale