SUA a nominalizat un sud-coreean la conducerea Bancii Mondiale

Vineri, 23 Martie 2012, ora 18:57
1252 citiri
SUA a nominalizat un sud-coreean la conducerea Bancii Mondiale

Statele Unite l-au nominalizat pe sud-coreeanul Jim Yong Kim la conducerea Bancii Mondiale, o functie pe care tarile emergente o revendica pentru prima data.

Jim Yong Kim este presedintele Darmouth College din New Hampshire si directorul Departamentului HIV al Organizatiei Mondiale de Sanatate, potrivit unui oficial american care a discutat cu Reuters vineri.

In conformitate cu o intelegere facuta intre tari, dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial, Statele Unite ale Americii si-au impus propriul candidat la conducerea Bancii Mondiale, iar Europa a numit conducerea FMI.

Cu toate acestea, tarile emergente fac presiuni pentru a avea un cuvant mai important de spus atat in cadrul Bancii Mondiale, cat si in cadrul Fondului Monetar International, solicitand un concurs deschis, bazat pe merite si nu pe influenta politica.

Desi boardul Bancii Mondiale ar dori mai degraba sa se ajunga la un consens, votul Washingtonului este crucial, fiind sustinut cel mai probabil de Europa si Japonia.

Angola, Nigeria si Africa de Sud l-au nominalizat pe ministrul de Finante Ngozi Okonjo-Iweala, economist si diplomat respectat, pentru preluarea conducerii Bancii Mondiale, la incheierea mandatul lui Robert Zoellick, in iunie.

"Nominalizarea este in conformitate cu convingerea ca atat numirea conducerii Bancii Mondiale cat si cea a Fondului Monetar International ar trebui sa fie bazata pe merite, deschidere si transparenta", se arata intr-un comunicat.

Gestul celor trei tari este unul dintre rarele exemple de unitate in randul statelor, in scopul de a-si impune candidatul.

Oricine va fi acesta, noul sef la Bancii Mondiale are o sarcina dificila si anume, aceea de a tine sub control criza din zona euro care incetineste redresarea economica la nivel mondial.

#candidat sud coreean Banca Mondiala, #candidat sud coreean SUA, #conducerea Bancii Mondiale 2012 , #Banci internationale