Suedia isi vinde actiunile la cea mai mare banca nordica. Vezi suma

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 13:36
1228 citiri
Suedia isi vinde actiunile la cea mai mare banca nordica. Vezi suma

Guvernul suedez vinde participatia de 7% pe care o detine la Nordea Bank, cea mai mare institutie de credit din tarile nordice, in cadrul unui plan de privatizari menit sa reduca datoria publica, ajunsa la 39,4% din PIB la finele lunii martie.

Suedia vinde aproximativ 284 milioane de actiuni Nordea catre investitori institutionali din tara si din strainatate, potrivit unui comunicat al guvernului, citat de Bloomberg. Oferta propune un pret cuprins intre 75,5 si 76 coroane pe actiune (8,8 euro).

Astfel, participatia ar fi evaluata la 21,6 miliarde coroane (2,5 miliarde euro).

"Rolul guvernului este de a reglementa bancile, nu de a le detine. Actiunile bancilor reprezinta active riscante, iar bancile trebuie reglementate strict si supravegheate in mod riguros. Astfel, obiectivul guvernului este de a vinde actiunile pe care le mai detine statul", a declarat intr-un comunicat ministrul pietelor financiare, Peter Norman.

Guvernul condus de premierul Fredrik Reinfeldt a pregatit pentru privatizare participatiile statului la Nordea si la TeliaSonera, cel mai mare operator de telecomunicatii din Suedia.

In iunie, Suedia si-a redus participatia la Nordea de la 13,4% la 7%, obtinand echivalentul a 2,2 miliarde euro la un pret de 75 coroane (8,7 euro) pe actiune. Guvernul suedez a mai vandut actiuni Nordea in februarie 2011, cand a atras de asemenea 2,2 miliarde euro, la o cotatie de 74,5 coroane pe actiune.

Actiunile Nordea au crescut cu 28% de la inceputul anului si au inchis marti la 79,2 coroane (9,2 euro).

Statul suedez a devenit actionar la Nordea in timpul crizei bancare din statele nordice de la inceputul anilo '90, cand fostul grup Nordbanken a fost nationalizat in urma unor pierderi uriase. Ulterior, Norbanken a fuzionat cu mai multe banci din regiunea nordica si a devenit grupul Nordea. Cel mai mare actionar al bancii, cu o participatie 21,4%, este grupul finlandez Sampo, care detine cea mai mare companie de asigurari din tarile nordice.

#vanzare actiuni Nordea, #participatie Suedia Nordea, #privatizare Nordea , #Banci internationale