Taxa pe tranzactii financiare nu va fi adoptata de toate tarile UE

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 11:28
1426 citiri
Taxa pe tranzactii financiare nu va fi adoptata de toate tarile UE

Uniunea Europeana nu va institui o taxa pe tranzactiile financiare aplicabila in toate cele 27 de state membre, au concluzionat vineri la Luxemburg, in cadrul Consiliului ECOFIN, ministrii europeni de finante.

Oficialii europeni nu au ajuns la un acord pe acest subiect, dar au deschis calea adoptarii unei asemenea taxe de un numar restrans de state UE, printre care Franta si Germania, transmit agentiile AFP si EFE.

"Taxa pe tranzactiile financiare propusa de Comisie nu a primit sprijinul unanim al statelor, asa cum este obligatoriu", a declarat ministrul danez al finantelor, Margrethe Vestager, care a prezidat reuniunea. "Am constatat ca un numar important de state si-au exprimat sprijinul pentru o cooperare consolidata in aceasta problema", a adaugat ministrul danez.

O cooperare consolidata necesita participarea a cel putin noua state din UE, dar la reuniunea de vineri numai sase si-au exprimat in mod clar intentia de a aplica o asemenea taxa: Germania si Franta, principalele promotoare ale initiativei, plus Austria, Belgia, Portugalia si Slovenia. Grecia, Slovacia si Estonia s-au declarat "deschise" acestei posibilitati, iar Finlanda, care a sustinut initial ideea, a anuntat ca mai trebuie sa se gandeasca.

In schimb, Marea Britanie, Suedia, Olanda si Irlanda s-au opus categoric, mai ales daca taxa nu se va aplica si pe alte piete financiare din lume, cum ar fi cele din Asia sau SUA.

Spania si Italia, care la reuniunea ECOFIN au cerut sa mai reflecteze asupra problemei, s-au alaturat Germaniei si Frantei dupa summitul cvadripartit, care a avut loc in aceeasi zi la Roma. "Sunt incantata ca aici, noi cei patru ne-am angajat in favoarea unei taxe pe tranzactiile financiare, intrucat populatia din tarile noastre considera ca criza a inceput pe pietele financiare si ca acestea nu au contribuit suficient la solutionarea ei", a declarat cancelarul german, Angela Merkel, la sfarsitul reuniunii la care s-a intalnit cu liderii Italiei, Frantei si Spaniei.

Un razboi al avantajelor si dezavantajelor

Ministrul britanic de finante, George Osborne, a carui tara gazduieste un important centru financiar, a motivat opozitia sa prin faptul ca aceasta taxa ar conduce la delocalizarea catre alte state a activitatilor pe care le vizeaza. Omologul sau suedez, Anders Borg, a recunoscut ca si sectorul financiar trebuie sa contribuie la solutionarea crizei actuale, dar tara sa continua sa fie reticenta fata de initiativa propusa. Pentru ministrul luxemburghez, Luc Frieden, colectarea mai multor bani sau scumpirea unor tranzactii cu caracter speculativ "sunt problematice pentru o tara care obtine din sectorul financiar 30% din PIB".

In schimb, statele care sustin taxa incearca sa convinga asupra avantajelor ei. Astfel, ministrul austriac de finante, Maria Fekter, in a carei tara introducerea acestei taxe este legata de ratificarea in parlament a Mecanismului European de Stabilitate (MES), a cerut tuturor tarilor care aproba initiativa sa mearga pe calea cooperarii consolidate, ideea sprijinita si de omologul sau german, Wolfgang Schauble, mai ales ca opozitia din Germania conditioneaza sprijinul sau pentru ratificarea Tratatului fiscal european de adoptarea respectivei taxe.

Pentru a se decide, statele care inca ezita "trebuie sa stie ce fel de taxa se va aplica, si anume, daca este vorba de cea propusa de Comisia Europeana sau daca va fi o alta taxa, eventual aplicata in mod limitat", a declarat un diplomat in urma discutiilor.

Proiectul initial al Comisiei propunea o taxa de 0,1% pentru actiuni si obligatiuni si de 0,01% in cazul altor produse financiare, ceea ce ar fi generat venituri anuale de 57 de miliarde de euro pe ansamblu UE. Ultima propunere vorbeste despre o introducere etapizata a taxei, numai pentru actiuni si obligatiuni. Nu este clar nici daca sumele colectate vor ajunge in bugetele nationale sau vor avea alte destinatii. Reticenta anumitor state europene de a participa la acest demers rezulta si din faptul ca exista 'impresia ca aceasta taxa este mai degraba un scop in sine decat un mijloc', afirma vineri la Luxemburg un diplomat citat de AFP.

O cooperare consolidata in aceasta problema va trebui aprobata prin majoritate calificata. Potrivit agentiei EFE, dupa cum a decurs dezbaterea ECOFIN de vineri, se pare ca statele care vor ramane in afara initiativei nu o vor bloca in cazul in care aceasta nu le va aduce prejudicii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa pe tranzactii financiare, #taxa tranzactii financiare UE, #taxa tranzactii financiare vot , #Banci internationale