Trei sferturi dintre cetatenii tarilor sarace nu au un cont bancar

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 09:11
1188 citiri
Trei sferturi dintre cetatenii tarilor sarace nu au un cont bancar

Trei sferturi dintre cetatenii tarilor sarace nu au un cont bancar, nu doar din cauza saraciei, dar si a costurilor, distantelor mari si a cantitatii de documente necesare pentru deschiderea unui cont, se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale.

Astfel, mai mult de 75% din adultii care castiga sub doi dolari pe zi, nu folosesc serviciile unei institutii bancare. Acest fenomen este legat si de inegalitatea pe partea de venituri.

Cei care nu au acces la servicii bancare se bazeaza deseori pe persoanele care imprumuta bani la dobanzi ridicate.

De asemenea, este putin probabil in cazul acestor persoane sa inceapa o afacere proprie sau sa incheie o asigurare pentru evenimente neasteptate.

Potrivit BM, incluziunea financiara joaca un rol important, permitand persoanelor sarace sa isi construiasca un viitor mai sigur. Posibilitatea de a economisi sau a imprumuta le permite acestora sa investeasca in bunuri si in educatie, sa inceapa o afacere, sa stabileasca un rating de credit si chiar sa detina o locuinta.

"Furnizarea de servicii financiare pentru 2,5 miliarde de peroane care nu folosesc servicii bancare ar putea reprezenta un impuls puternic pentru cresterea economica si o oportunitate pentru cei saraci ", a declarat peresedintele BM, Robert B. Zoellick.

Femeile n-au acces la servicii financiare

Femeile in mod special sunt dezavantajate in ceea ce priveste accesul la servicii bancare, astfel ca numai 37% din femeile din tarile in curs de dezvoltare au un cont, comparativ cu 46% dintre barbati. Diferenta este mult mai mare in tarile sarace.

La nivel mondial, 22% dintre adulti au depus economii in banci in ultimele 12 luni.

Numai 43% dintre adultii care au un cont il folosesc pentru economii, iar 61% le folosesc pentru a primi salariile sau bani de la rudele care locuiesc in alte regiuni.

De asemenea, transferurile bancare prin intermediul telefonului mobil devin din ce in ce mai utilizate, se mai spune in analiza.

In acelasi timp, 9 din 10 adulti din tarile dezvoltate au un cont, iar 61% dintre detinatorii de conduri din Europa si Asia Centrala le folosesc pentru a primi salariile, comparativ cu nivelul de 32% in restul tarilor in curs de dezvoltare.

Analiza a luat in considerare 150.000 de persoane din 148 de tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conturi bancare tari sarace, #banci tari sarace, #studiu banca mondiala , #Banci internationale