Un fost sef al Bancii Italiei, condamnat pentru inselarea pietei

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 17:23
1158 citiri
Un fost sef al Bancii Italiei, condamnat pentru inselarea pietei
Antonio Fazio/ Sursa: adnkronos.com

Antonio Fazio, fost guvernator al Bancii Italiei, a fost condamnat, luni, la trei ani si jumatate de inchisoare pentru inselarea pietei, in legatura cu un caz de preluare a Banca Nazionale del Lavoro (BNL) in 2005.

Fazio a fost obligat sa demisioneze in urma cu sase ani de la conducerea Bancii Centrale Italiene, dupa ce s-a aflat ca a favorizat ofertantii locali in detrimentul celor straini care vroiau sa cumpere banci italiene.

El a mai primit o pedeapsa cu inchisoarea intr-un caz similar.

Bancherul, in varsta de 75 de ani, este inca in libertate, in virtutea unei legi italiene care prevede ca persoanele condamnate nu trebuie sa efectueze pedeapsa pana cand nu este respins si ultimul apel.

Un tribunal din Milano i-a ordonat luni lui Fazio, care a condus Banca Italiei in perioada 1993-2005, sa plateasca o amenda de 1,3 milioane de euro pentru rolul jucat intr-un caz privind oferta nereusita de preluare facuta de asiguratorul Unipol pentru BNL.

Fazio a fost inlocuit la conducerea Bancii Italiei de Mario Draghi, care devine marti si presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).

Unipol va trebui sa plateasca o amenda de 720.000 de euro. Compania a detinut o participatie la BNL si a lansat o oferta pentru restul actiunilor in 2005.

Compania a devenit implicata intr-un razboi de preluare cu Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) din Spania.

In final, BNL a fost cumparata in 2006 de banca franceza BNP Paribas, pentru 9 miliarde de euro.

Presedintele Unipol, Giovanni Consorte, a fost condamnat al trei ani si zece luni de inchisoare si plata unei amenzi de 1,3 milioane de euro. Consorte va contesta hotararea instantei.

Toti acuzatii mai trebuie sa plateasca BBVA daune cumulate de 15 milioane de euro.

Bancile italiene Banca Popolare Vicenza si Banca Carige, precum si Deutsche Bank au fost exonarate de toate acuzatiile.

In luna mai, Fazio a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru inselarea pietei, in legatura cu o alta preluare din 2005, a bancii italiene Banca Antonveneta, care face parte in prezent din Monte dei Paschi di Siena. Fazio a anuntat ca va contesta sentinta.

#bancher italian coruptie , #Banci internationale