Ungaria a majorat dobanda-cheie la cel mai inalt nivel din UE

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 18:21
1674 citiri
Ungaria a majorat dobanda-cheie la cel mai inalt nivel din UE

Ungaria a majorat rata dobanzii de politica monetara, marti, cu 50 de puncte de baza, pana la 7%. Tot luni, Suedia si-a redus dobanda de politica monetara cu 0,25% pana la 1,75 de procente, dupa ce Banca Angliei si India isi anuntau mentinerea dobanzii-cheie in contextul ingrijorator privind criza datoriilor din Europa.

Ungaria a crescut rata dobanzii de politica monetara pana la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, dupa ce blocul monetar si Fondul Monetar International si-au suspendat discutiile despre un eventual pachet de salvare, amenintand ca va face presiuni asupra activelor locale.

Cu toate acestea, ministrul ungar al economiei a criticat decizia institutiei, spunand ca actiunea afecteaza "sanatatea" economiei Ungariei si vine in contradictie cu mersul lucrurilor in Uniunea Europeana.

Magyar Nemzeti Bank a ridicat dobanda de referinta cu 50 de puncte de baza, pana la nivelul de 7%, potrivit Bloomberg.

Oficialii au ridicat deja luna trecuta rata dobanzii pentru prima data din luna ianuarie pana atunci si spuneau, inca de pe atunci, ca sunt gata pentru o noua actiune, daca va creste riscul de inflatie.

Forintul s-a depreciat in 16 decembrie, cand UE si FMI si-au intrerupt negocierile cu Ungaria, dupa ce prim ministrul Viktor Orban a accentuat in declaratiile sale nevoia bancii centrale din Ungaria de independenta.

Marti, forintul s-a apreciat cu 0,9 procente pana la 300,54 forinti pentru un euro.

In cea de-a doua jumatate din 2011, forintul s-a depreciat cu 12 procente in cea de-a doua jumatate din 2011, cea mai slaba performanta dintre peste 17 de monede analizate de Bloomberg.

Suedia si-a redus dobanda de politica monetara

Banca centrala a Suediei si-a redus, marti, rata dobanzii de politica monetara pentru prima data din 2009 pana acum si a previzionat ca isi va mentine indicele de referinta neschimbat in urmatorul an intrucat criza datoriilor suverane din europa erodeaza cresterea in cea mai mare economie nordica, informeaza Bloomberg.

Banca si-a redus estimarile pentru rata dobanzii pana la 1,7% in cel de-al patrulea trimestru din 2012, in medie, de la o estimare anterioara de 2,3 procente.

"Lucrurile sunt destul de ingrijoratoare in jurul nostru, iar asta afectaza si economia suedeza", a declarat, marti, guvernatorul Riksbank, Stefan Ingves.

"Ne asteptam ca rata dobanzii sa ramana in jurul acestui nivel, cel putin in 2012 si chiar si mai incolo", a adaugat el.

Banca Centrala Europeana si banca centrala din Norvegia si-au redus, de asemenea, rata dobanzii de politica monetara pentru a se indeparta cat mai mult de riscurile accentuarii crizei, care au trimis ratele interbancare suedeze la maximul ultimilor trei ani.

Coroana a crescut azi cu 0,3 procente in fata euro pana la 8,9779 coroane pentru un euro si cu 0.8 procente in fata dolarului, pana la 6.8721 coroane pentru un dolar.

Banca Angliei si-a mentinut politica de dobanda monetara

Banca Angliei anunta, in 8 decembrie ca a decis sa isi pastreze rata dobanzii de politica monetara la minimul record deja atins, dupa ce guvernatorul institutiei avertizase privind riscurile crescute la care este supusa economia britanica in fata evenimentelor din zona euro, informeaza The New York Times.

Banca centrala britanica si-a pastrat rata dobanzii la 0,5%, valoare pe care o are din luna martie pana acum, si si-a pastrat neschimbata si tinta de achizitie de obligatiuni, pana la 430 de miliarde de dolari.

India si-a mentinut dobanda cheie, in luna decembrie

Banca centrala a Indiei anunta, in 16 decembrie, ca isi va impiedica rata dobanzii de politica monetara sa creasca, pentru prima data in opt sesuni, intrucat inflatia si-a pastrat nivelul, iar criza datoriilor ameninta tot mai mult cresterea economica a tarii.

Astfel, Reserve Bank of India a lasat rata la 8,5%, potrivit BusinessWeek.

BNR a redus rata dobanzii in luna noiembrie

In sedinta din 2 noiembrie 2011, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,00 la suta de la 6,25 la suta pe an incepand cu data de 3 noiembrie 2011.

"Reducerea ratei anuale a inflatiei s-a produs in principal datorita scaderii din perioada iunie-septembrie a nivelului preturilor volatile ale produselor alimentare si a epuizarii unei mari parti a efectului de runda intai al majorarii TVA. Pentru lunile urmatoare se preconizeaza consolidarea procesului de dezinflatie, concomitent cu ajustarea in scadere a anticipatiilor inflationiste, in contextul mentinerii conduitei prudente a politicii monetare", se arata in comunicatul BNR de la acel moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanda politica monetara Ungaria, #Ungaria creste dobanda cheie , #Banci internationale