Ungaria creste dobanda cheie pana la cel mai inalt nivel din UE

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 18:40
1218 citiri
Ungaria creste dobanda cheie pana la cel mai inalt nivel din UE

Banca Centrala a Ungariei si-a majorat, marti, dobanda de referinta de la 6% pana la 6,5%, cel mai inalt nivel din Uniunea Europeana. Miscarea mareste costurile de imprumut pentru prima data din luna ianuarie si este menita sa protejeze forintul in fata efectelor pe care scaderea ratingului de tara din partea Moody's l-ar putea avea.

Moneda din Ungaria, forintul, a atins cel mai slab nivel fata de euro, luna aceasta, iar obligatiunile guvernamentale au crescut cu peste 9 procente, dupa ce tara si-a pierdut ratingul de investitii din partea Moody's, dupa 15 ani, scrie Bloomberg.

"In mod sigur Consiliul Monetar este ingrijorat in privinta presiunii asupra forintului si simte nevoia de a transmite un semnal mai puternic catre piete si sa arate ca e dispus sa actioneze", a declarat Tim Ash, seful departamentului de cercetare pentru tarile emergente la Royal Bank of Scotland Group din Londra.

Intr-adevar, economistii se asteptau la o astfel de schimbare, 14 din 25 de experti in economie chestionati de Bloomberg asteptandu-se ca legiuitorii sa ridice dobanda cheie pana la 6,5%. Dintre cei 25, 5 au estimat o crestere de pana la 6,25%, unul pana la 7% si cinci au prezis ca nu vor exista schimbari ale dobanzii.

Eszter Gargyan, economist la Citigroup, citat de Marketwatch a avertizat inainte de decizia privind dobanda cheie ca, daca s-ar opta pentru o crestere a dobanzii mai mica de 0.50% ar putea sa se dovedeasca insuficienta pentru a recastiga increderea investitorilor, care cer acum asigurari mai mari pentru risc fata de perioada anterioara, pentru activele unguresti. De fapt, ar putea sa genereze inca un val de vanzari in masa, este de parere Gargyuan.

Forintul, o moneda din ce in ce mai slaba

Forintul, moneda cu cea mai slaba performanta in fata euro in cea de-a doua jumatate a acestui an, si-a accentuat pierderile, marti, cu 0,2%, pana la 308,99 forint pentru un euro.

Cea mai puternica scadere a monezii s-a inregistrat pe 14 noiembrie, dupa ce Standars & Poor's ameninta sa reduca ratingul de credit al tarii la nivelul "junk", fortand guvernul sa ceara sustinere de la Fondul Monetar International si de la Uniunea Europeana,

Desi S&P si-a amanat decizia pana in luna februarie, Moody's nu s-a indurat si a retrogradat, pe 24 noiembrie, ratingul de credit al obligatiunilor ungare cu o treapta, pana la Ba1. Agentia de rating Moody's a mentinut o perspectiva negativa si a subliniat existenta unor riscuri la deficitul bugetar si la tintele de datorii publice.

Astfel, Ungaria a apelat la prima schimbare a dobanzii de politica monetara din ianuarie pana acum. Ce-i drept, ultima data cand rata dobanzii a fost atat de ridicata a fost in luna decembrie din 2009, scrie Marketwatch.

Atunci, economia Ungariei se contracta cu 6,4 procente, potrivit The Washington Post, iar pentru 2011 analistii se asteptau la o crestere de aproximativ 1,5%.

Guvernatorul Bancii Centrale a Ungariei, Andras Simor, va tine, marti, o conferinta de presa pe aceasta tema, iar institutia va publica detaliile intalnirii abia pe 5 decembrie.

#Ungaria dobanda cheie, #majorare dobanda cheie, #ungaria situatie euro , #Banci internationale