Uniunea bancara, un nou Lehman Brothers?

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:10
1505 citiri
Uniunea bancara, un nou Lehman Brothers?

Uniunea bancara dorita de liderii europeni a fost din nou adusa in discutie de Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, in cadrul unui discurs privind starea Uniunii. Consultantul financiar Ionel Blanculescu sustine ca uniunea bancara nu poate fi realizata.

"Uniunea nu se va intampla pentru ca bancile din UE, implicate in tot felul de afaceri, nu vor accepta sa le fie controlate portofoliile de clienti sau de afaceri. Uniunea nu se poate realiza pentru ca bancile sunt niste "ansambluri" de business care opereaza in numeroase sisteme si care nu vor dori ca altcineva sa le cunoasca operatiunile", a declarat Blanculescu pentru Business24.

In plus, spune expertul financiar, realizarea unui colos bancar nu este de dorit, dovada fiind evolutia si prabusirea Lehman Brothers din SUA, care a dus la cea mai grava criza din America.

"Lectia lui Lehman Brothers a aratat ca nu avem nevoie de colosi in sistemul bancar, iar prin aceasta uniune lucram exact la aceast lucru, ceea ce nu e normal", spune Blanculescu.

In timp ce bancile nu vor dori sa se uneasca pentru a-si pastra secretele, nici guvernele nu vor fi de acord cu o unificare fiscala, iar gruparile politice nu vor dori sa renunte la suveranitate. Astfel, realizarea unei integrari mai profunde a statelor europene arata bine pe hartie, dar nu si in practica.

"Uniunea fiscala nu exista, uniunea administrativa nu exista - e un Schengen amanarat care permite accesul intre niste state care oricum treceau foarte usor de la unul la altul si pana acum. Mai e uniunea economica, care nu a facut altceva decat sa transforme Romania intr-o piata de desfacere", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu.

#uniune bancara europeana, #integrare Uniunea Europeana, #uniune fiscala europa, #uniune politica Europa , #Banci internationale