Voinea: Banii de la BM sunt o rezerva in cazul unor dificultati de finantare

Marti, 15 Mai 2012, ora 21:25
1373 citiri
Voinea: Banii de la BM sunt o rezerva in cazul unor dificultati de finantare

Acordul cu Banca Mondiala, prin care Romaniei i se deschide o linie de creditare de un miliard de euro este un acord de tip preventiv, iar banii vor fi accesati de guvern "daca va fi o dificultate de finantare a deficitului bugetar", a explicat marti, secretarul de stat in MFP, Liviu Voinea.

Secretarul de stat Liviu Voinea a explicat ca banii sunt pusi la dispozitia guvernului fara alte conditionalitati fata de cele cuprinse deja in acordul cu FMI, CE si BM si reprezinta in esenta o rezerva care poate sa asigure functionarea corecta a statului. "Aceasta noua rezerva este creata tocmai pentru ca, la un moment dat, daca nu sunt bani si piata nu vrea sa te imprumute, ca sa nu te imprumuti la dobanzi foarte mari, sa ai deja bani pusi deoparte, din care sa poti asigura functionarea curenta a statului pana cand pietele se calmeaza", a argumentat secretarul de stat in MFP.

Potrivit acestuia, "pentru ca exista aceasta rezerva, pietele stiu faptul ca nu pot face cu usurinta speculatii impotriva Romaniei".

In acelasi timp, Voinea a insistat asupra faptului ca acesti bani de la BM nu comporta dobanda decat pentru sumele trase.

"Daca pana acum rezerva bugetara s-a constituit din imprumuturi de pe piata monetara la dobanzi de aproape 7%, acesti bani de la Banca Mondiala nu sunt purtatori de dobanda decat in conditiile in care vor fi trasi. Daca ar fi trasi, ceea ce ar insemna ca a aparut o situatie dificila si Romania are nevoie de acei bani, dobanda este dobanda din perioada respectiva a BM", a explicat Voinea, precizand ca dobanda medie a institutiei este de 3 - 3,5%.

Acordul cu Banca Mondiala este incheiat pe o perioada de trei ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumut banca mondiala, #Voinea imprumut Banca Mondiala , #Banci internationale