Prima Casa: BCR mai are fonduri de 20 milioane euro

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 10:36
2310 citiri
Prima Casa: BCR mai are fonduri de 20 milioane euro

Banca Comerciala Romana (BCR) mai are circa 20 milioane de euro pentru finantarea achizitiei de locuinte in cadrul Programului Prima Casa 4, suma ce reprezinta aproximativ 3,5% din totalul fondurilor pe care banca le-a avut la dispozitie in cadrul celei de a patra etape a programului guvernamental Prima Casa in valoare de circa 600 milioane euro.

"Programul Prima Casa se bucura de un succes enorm din partea clientilor inca de la lansare. Numarul cererilor este in crestere continua in ultimele luni, astfel ca ne apropiem rapid de plafonul de garantare alocat", a declarat Ioana Mihai, sef departament Credite Garantate, BCR.

BCR a depasit, la jumatatea acestui an, pragul de 1 miliard de euro volum al creditelor acordate in cadrul Programului Prima Casa.

BCR a sprijinit astfel peste 28.000 de tinere familii din Romania sa isi achizitioneze prima lor locuinta.

In cadrul celei de-a patra etape a programului Prima Casa, valoarea medie a unui imprumut s-a situat in jurul sumei de 38.000 de euro, in scadere fata de prima etapa a programului cand valoarea medie a fost de 41.200 de euro. Valoarea medie a contributiei proprii a clientilor pentru achizitionarea primei lor locuinte a fost de 10%.

Profilul clientului din Prima Casa

In ceea ce priveste profilul clientilor beneficiari ai creditelor acordate prin programul Prima Casa 4, acestia sunt barbati tineri (25-34 ani) care au luat creditul pe o perioada de 30 de ani.

Regiunea cea mai activa in Programul Prima Casa este capitala Bucuresti, a carei cota in volumul total de credite acordate a crescut la 45% in a parta etapa a Programului Prima Casa, fata de cota aferenta in prima etapa a programului (36%). Pe langa Bucuresti, urmatoarele 6 cele mai atractive judete active in programul Prima Casa au fost Timis, Cluj, Iasi, Constanta, Brasov si Sibiu.

Criterii de eligibilitate

Poate beneficia de credit Prima Casa 4 orice persoana fizica care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nici o locuinta, indiferent de modul si momentul in care a fost dobandita, sau care detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 metri patrati.

Dobanda este variabila si este formata din Euribor la 3 luni plus o marja de 3.95%. Clientii trebuie sa dispuna de un aport personal (avans) de minim 5%. Banca accepta pana la 3 coplatitori. Nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipata este zero.

Astfel, pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara in acest moment (variaza in functie de EURIBOR) este de aproximativ 200 de euro.

Creditul este garantat partial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garantia emisa de FNGCIMM, in numele si in contul statului, avand valoare determinata, initial egala cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finantarii garantate - deci la jumatate din valoarea acordata a creditului.

In cazul in care clientul solicita din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plati un comision unic de analiza a promisiunii de garantare de 0.15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de constructie, dar nu mai mult de 18 luni.

#prima casa 4, #BCR bani Prima Casa 4, #BCR fonduri Prima Casa 4 , #Banci prima casa