Prima Casa, pe ultima suta de metri. Vezi ce imprumuturi ipotecare au bancile

Vineri, 31 August 2012, ora 15:17
4212 citiri
Prima Casa, pe ultima suta de metri. Vezi ce imprumuturi ipotecare au bancile

Programul guvernamental Prima Casa se afla aproape de final. Business24 iti prezinta ofertele alternative pe care bancile le pun la dispozitia celor care vor sa-si achitizioneze o locuinta, dar care rateaza trenul Prima Casa.

Patru banci din tara au acordat aproximativ 90% din creditele acordate prin programul guvernamental Prima Casa. BCR a vandut cele mai multe credite ipotecare, in valoare de peste 1 miliard de euro, urmata de BRD, Alpha Bank, Raiffeisen si CEC Bank.

Anul acesta, valoarea medie a unui imprumut imobiliar in Romania s-a situat in jurul sumei de 37.800 euro, in scadere fata de anul trecut, cand valoarea medie a fost de 41.200 euro. Valoarea medie a avansului platit de catre clienti pentru achizitionarea primei lor locuinte a fost de 10%.

Ce dobanzi s-au practicat

BCR, cea mai mare banca din Romania, din punct de vedere al activelor detinute, a acordat credite la o dobanda variabila, formata din Euribor la trei luni plus o marja de 3,95%.

BRD a acordat credite Prima Casa doar in euro, diponibile in doua variante de dobanda: EURIBOR 3M + 3,65%, pentru creditele acordate pe o perioada maxima 20 de ani, respectiv de EURIBOR 3M + 3,75%, pentru imprumuturile acordate pe 30 de ani.

Alpha Bank dat credite Prima Casa in lei si euro, cu dobanzi de 7,09%), respectiv 4,787%.

Raiffeisen Bank afiseaza o marja de dobanda preferentiala la creditele Prima Casa in lei si euro pentru clientii care au un cont curent la banca, de 2,2% fata de 2,4% marja standard, care se adauga la valoarea ROBOR la trei luni, respectiv de 3,9% fata de 4% peste EURIBOR la trei luni.

CEC este singura institutie bancara care acorda imprumuturi doar in lei, cu o dobanda de 6,43%.

In ultima perioada, numarul romanilor care vor sa isi cumpere o locuinta cu ajutorul programului Prima Casa a crescut. Cel mai probabil, cresterea solicitarilor poate fi explicata prin teama acestora ca nu vor mai putea profita de avantajele programului guvernamental.

Avansul de 5%, dobanzile mici si absenta comisioanelor de rambursare anticipata sunt doar cateva dintre avantajele creditarii prin Prima Casa.

Trebuie precizat ca avansul de 5% din pretul locuintei se aplica doar daca pretul de cumparare este mai mic de 60.000 euro. Pentru locuintele mai scumpe, avansul minim este de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie si limita de 60.000 euro. Bancile sunt obligate sa mentina aceste conditii pe toata durata contractului de credit. Spre deosebire de un credit obisnuit, ipoteca va fi instituita de aceasta data in favoarea statului.

Pana la jumatatea anului 2012 au fost emise peste 65 de mii de garantii in cadrul programului Prima Casa, valoarea finantarilor accesate depasind 2,5 miliarde de euro.

La Fondul National de Garantare, zilnic, ajung cate 140 de dosare, cu 27% mai mult decat la inceputul verii, potrivit Realitatea Tv, citata de Ziare.com.

Ce oferte au acum bancile

BCR le propune clientilor sai interesati de achizitia unei locuinte creditul imobiliar Casa Mea, care se acorda in moneda nationala sau in lei. Suma minima care poate fi imprumutata este de 5.000 de euro, in timp ce suma maxima este de pana la 85% din valoarea garantiei, in functie de capacitatea de rambursare a solicitantului.

BCR

Creditele care au un avans cuprins intre 15 si 25% au o valoare maxima de 400.000 de euro. In cazul in care solicitantul creditului poate depune un avans de minim 25% atunci valoarea sumei maxime pe care o va imprumuta ajunge la 1 milion de euro.

Avansul minim este de 15% pentru creditele acordate in lei, in timp ce avansul pentru creditele acordate in euro poate fi de 20%, daca solicitantul realizeaza venituri in euro, si de 25%, daca solicitantul realizeaza venituri intr-o alta moneda decat euro, potrivit informatiilor publicate pe site-ul oficial BCR.

BRD

Spre deosebire de BCR, BRD acorda credite imobiliare si in dolari. Perioada maxima de creditare este de pana la 30 de ani, iar avansul minim este de 5%. Analiza dosarului de credit, pentru creditele imobiliare in lei este de 1.000 de lei, in timp ce aceeasi operatiune, dar pentru creditele acordate in valuta, ajunge la 400 de euro. Rambursarea anticipata nu este taxata, dar administrarea creditului costa 0,05% pe luna, pentru imprumuturile in lei, respectiv 0,16% pe luna pentru creditele in valuta.

Alpha Bank

Creditul ipotecar de la Alpha Bank, numit "Alpha Housing Standard" are un avans minim de 15% in cazul creditelor in lei sau de 25% in cazul creditelor acordate in euro. Alpha Bank introduce "optiunea de protectie", care se poate atasa creditului in euro, in orice moment. Practic, timp de cinci ani, indiferent de fluctuatiile EURIBOR la trei luni, dobanda nu poate creste cu mai mult de 2 puncte procentuale peste rata dobanzii valabila la momentul achizitionarii optiunii.

Raiffeisen

La Raiffeisen, creditul imobiliar "Casa Ta" se acorda in lei sau in euro, iar perioada de rambursare variaza intre trei si 30 de ani. Nu exista comision de administrare, iar clientul poate opta pentru trei luni de pauza la plata, oricand are nevoie pe parcursul perioadei de creditare, incepand cu a saptea luna.

CEC

CEC, singura banca unde imprumuturile imobiliare prin programul Prima Casa se acorda exclusiv in lei, are mai multe credite ipotecare, atat in lei, cat si in euro, pentru cei interesati. In cazul creditelor solicitate in lei, suma maxima acordata este de 2.800.000 lei. Avansul minim se ridica la 15% din valoarea garantiei ipotecare.

Pe de alta parte, daca solicitantul vrea un credit in euro poate imprumuta cel mult 700.000 de euro. In acest caz, avansul minim este de 20%. Ambele credite au perioada de creditare ajunge la 35 de ani.

#credit imobiliar, #imprumut imobiliar, #prima casa, #credite banci, #credite imobiliare , #Banci prima casa