Programul Prima Casa: Vezi cati bani au la dispozitie principalii finantatori

Marti, 04 Martie 2014, ora 12:35
3196 citiri
Programul Prima Casa: Vezi cati bani au la dispozitie principalii finantatori

"Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in acest an. Rata a dobanzii de politica monetara se afla la un minim istoric, de 3,5%, iar preturile pe piata imobiliara continua trendul de scadere in 2014, astfel ca institutiile de credit se astepteapta la o evolutie pozitiva a programului.

Inceputul anului 2014 a venit cu vesti bune pentru acei cumparatori care nu isi permit achitarea unui avans mai mare de 5% din valoarea locuintei. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a suplimentat fondurile la inceputul anului cu inca 1,2 miliarde lei, la care se adauga si sumele ramase neutilizate in 2013. In total, exista un plafon total de peste doua miliarde de lei.

"In 2014 ne asteptam la o evolutie pozitiva a programului Prima Casa", a declarat Dan Grigoriu, director Produse Retail Banca Romaneasca.

Din totalul plafonului aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa", ANL primeste peste 40% din bugetul pentru 2014, respectiv de 495 milioane de lei.

Ce fonduri au alocat principalele banci in 2014

BRD, banca care ocupa a doua pozitie in clasamentul cotelor de piata dupa active, a primit cel mai mare plafon de garantare acordat de FNGCIMM unei banci in etapa actuala a programului 'Prima Casa', in valoare de 320 de milioane de lei, care va permite acordarea de credite in valoare totala de 640 de milioane de lei.

Institutia de credit a acordat in cadrul programului Prima Casa, de la trecerea la creditarea exclusiv in moneda nationala si pana in prezent, credite in valoare de 360 milioane de lei.

Liderul sistemului bancar, BCR, a obtinut majorarea plafonului de garantare aferent programului Prima Casa cu 252 de milioane de lei. Pe perioada derularii programului, banca a acordat circa 32.000 de credite, in valoare de peste 5.500 milioane lei.

Potrivit reprezentantilor bancii, pana la sfarsitul verii banca este pregatita sa solicite o alocare suplimentara de plafon.

Banca Romaneasca are un plafon de garantare de la FNGCIMM pentru programul Prima Casa, in valoare de 140 de milioane de lei. Astfel, clientii bancii vor putea contracta imprumuturi totale de 280 de milioane de lei.

De la inceputul programului guvernamental Prima Casa, in 2009, Banca Romaneasca a acordat peste 4.600 de credite, in valoare totala de peste 830 de milioane de lei.

De asemenea, CEC Bank a obtinut majorarea plafonului de garantare aferent programului Prima Casa cu suma de 144.000.000 lei.

Evolutia programului "Prima casa"

Restrictionarea programului doar la credite in lei a fost urmata de o evolutie buna a vanzarilor de locuinte in 2013. Chiar daca activitatea de creditare din 2013 se situeaza usor sub cea din 2012, ea ramane mai buna (ca numar) decat nivelul consemnat in anii anteriori.

Valoarea medie a unei finantarii acordate in anul 2013 a fost de aproximativ 37.000 Euro.

Beneficiarii programului au preferat achizitionarea locuintelor de 2 camere in procent de peste 51%, in topul judetelor la nivel national mentinandu-se urmatoarele: Bucuresti, Cluj, Ilfov, Timis si Constanta, potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Tendinte de crestere in 2014, insa un nou "boom imobiliar" este departe

Cresterea economica a Romaniei si suplimentarea fondurilor pentru programul "Prima Casa" in 2014 readuc speranta pe piata imobiliara la inceput de an. Analistii ii tempereaza totusi pe cei mai optimisti, avertizand ca nu va exista un boom imobiliar, ci doar o "dezmortire" usoara a pietei.

"Piata imobiliara va avea o anumita crestere in 2014. Exista o revenire a acestei piete inca din 2013 care s-a bazat in special pe scaderea preturilor la achizitie si la inchiriere... Parera mea este insa ca bancile se vor orienta mai mult spre creditele de consum, pentru ca deja sunt foarte aglomerate cu creditele imobiliare. Creditele de consum sunt mult mai usor de manipulat si de manevrat la nivelul bancilor", a declarat pentru Business24, analistul economic Mircea Cosea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prima casa 2014, #dobanda credite Prima Casa, #dobanda credite banci, #prima casa imobiliare , #Banci prima casa