Vrei sa accesezi credit Prima Casa? Vezi cu ce oferte vin bancile in 2014

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 14:35
23766 citiri
Vrei sa accesezi credit Prima Casa? Vezi cu ce oferte vin bancile in 2014

Programul Prima Casa este considerat de unii analisti singurul stimulent al pietei imobiliare in perioada crizei, in contextul in care bancile si-au limitat la maximum riscurile, prin cresterea costurilor si intarzierea relansarii creditarii pentru populatie. Insa cu garantiile statului "in traista", aproape toate bancile din Romania au inclus in oferta creditele Prima Casa, chiar daca ele sunt aproape identice. Business24 te invata cum sa alegi cea mai buna oferta, in functie de diferentele mai putin vizibile.

Conform unei analize realizate de Business24, cele mai bune oferte pentru creditele Prima Casa in lei sunt cele acordate de CEC Bank, BCR si Banca Romaneasca.

Prima banca care a dat tonul in piata in 2014 la reducerea dobanzii este BCR, institutia de credit care ofera clientilor eligibili pentru programul Prima Casa, avantajul ratelor mai mici la dobanzi si care pornesc de la 4,44%. Insa, chiar si in felul acesta, banca cu cea mai mica dobanda aplicata la creditele acordate prin programul Prima Casa ramane CEC Bank, institutia de credit care ofera o dobanda de 4,23% (ROBOR 3M + 1,9 p.p).

Banca Transilvania, a treia banca de pe piata bancara in functie de active, ofera o dobanda la creditele Prima Casa de 2,44% (ROBOR 3M + 0 pp), DAE (Dobanda Anuala Efectiva) fiind de 4,84%.

De asemenea, o alta banca inscrisa in programul Prima Casa este Banca Romaneasca. Rata dobanzii practicata de banca este variabila si se calculeaza ca suma intre indicele de referinta si marja bancii - 4,57%, DAE 4,93%.

Pentru creditele Prima Casa oferite de BRD, a doua banca de pe piata bancara in functie de active, clientii beneficiaza de o dobanda de 4,49%, dobanda anuala efectiva fiind de 5,76%.

Structura programului Prima Casa pervede oferirea de garantii de stat de pana la 57.000 de euro (echivalent lei) pentru persoanele fizice interesate sa isi construiasca o locuinta de la zero, cu aportul propriu de 5% din pretul de achizitie a locuintei, precum si durata maxima de creditare de 30 de ani.

Peste 2 miliarde lei, bani pusi la bataie de stat si banci in 2014

Anul 2014 a venit cu vesti bune si pentru acei cumparatori care nu isi permit achitarea unui avans mai mare de 5% din valoarea locuintei.

Fondurile pentru programul Prima Casa au fost suplimentate la inceput de an cu inca 1,2 miliarde RON, la care se adauga si sumele ramase neutilizate in 2013. In total, exista un plafon total de peste 2 miliarde lei.

Bilant Prima Casa 2013

Cu o rata a creditelor neperformante de doar 0,1%, Programul "Prima Casa" continua sa ramana cea mai avantajoasa solutie privind achizitionarea unei locuinte.

Potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), in 2013 s-a acordat un numar de aproximativ 25.500 garantii, inregistrandu-se un ritm mediu al solicitarilor de garantare de circa 100 dosare/zi. Valoarea medie a unei finantarii acordate in anul 2013 a fost de aproximativ 37.000 Euro.

Beneficiarii programului au preferat achizitionarea locuintelor de 2 camere in procent de peste 51%, in topul judetelor la nivel national mentinandu-se urmatoarele: Bucuresti, Cluj, Ilfov, Timis si Constanta.

Prima Casa adaptata pentru IMM-uri

Institutiile de credit vor putea solicita plafoane de garantii si pentru creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii, datorita unui program care va fi derulat tot prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Astfel, prima oferta de participare la derularea Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii a venit din partea Bancii Transilvania, a treia banca de pe piata bancara in functie de active.

Ulterior, numarul finantatorilor interesati sa participe la derularea Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii a crescut, BRD Goupe Societe Generale, CEC Bank si ING Bank alaturandu-se Bancii Transilvania prin transmiterea catre FNGCIMM SA-IFN a informatiilor obligatorii care stau la baza alocarii plafonului de garantare pe fiecare finantator in parte.

Dobanzi mai mici la creditele in lei

Daca pana in prezent creditul in euro era mai atractiv decat cel in moneda nationala datorita dobanzii mult mai avantajoase, la inceputul anului 2014 asistam la o schimbare.

Luand in calcul scaderea indicelui ROBOR la trei luni pana la sub 2%, la care adaugam celelalte comisioane, ajungem la un cost al creditului in lei in jur de 5,7%, comparativ cu aproape 6%, la cat se ridica unul similar in euro, conform calculelor specialistilor Adama.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prima casa 2014, #dobanda credite Prima Casa, #dobanda credite banci, #prima casa imobiliare , #Banci prima casa