Vrei sa accesezi credit Prima Casa? Vezi ce fonduri au bancile si ce dobanzi practica

Sambata, 24 August 2013, ora 08:04
10169 citiri
Vrei sa accesezi credit Prima Casa? Vezi ce fonduri au bancile si ce dobanzi practica

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a distribuit bancilor fondurile suplimentare de 1,2 miliarde de lei alocate pentru acordarea de credite Prima Casa exclusiv in moneda nationala.

Din totalul plafonului suplimentar de 1,2 miliarde lei, aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa", 500 milioane lei este valoarea plafonului de garantare pentru locuintele construite prin ANL.

Garantia statului se emite la solicitarea institutiilor finantatoare pentru finantari aprobate, pe baza analizei proprii a Fondului a documenelor prezentate de catre banca, care atesta eligibilitatea beneficiarului si posibilitatea acestuia de a-si achita obligatiile de plata.

Care este valoarea plafonului de care beneficiaza principalii finantatori

Banca Comerciala Romana a primit un plafon de 220 milioane lei de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), pentru acordarea de credite in cadrul programului guvernamental Prima Casa.

Din totalul plafonului alocat, 70 de milioane de lei sunt destinati achizitionarii locuintelor contruite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).

Institutia de credit beneficiaza de cel mai mare plafon distribuit in programul Prima Casa, in cadrul careia se acorda numai credite in moneda nationala.

Din august 2009, banca a acordat credite in valoare de peste 1,2 miliarde de euro in cadrul Programului Guvernamental Prima Casa si a finantat aproximativ 31.000 de familii, potrivit BCR.

A doua banca din sistem din punct de vedere al activelor detinute, BRD, beneficiaza de un plafon de 180 milioane de lei, din care 60 de milioane lei sunt destinati achizitiei de case construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).

"Avand in vedere impartirea riscului intre statul roman si finantator, valoarea creditelor ce pot fi acordate de catre BRD este de 360 de milioane de lei. BRD a semnat actul aditonal cu FNGCIMM si incepand de vineri, 23 august, acorda finantari in aceasta noua etapa a programului. Deja cererile clientilor nostri au fost primite catre agentiile noastre", sustine Adrian Jantea, Director Comercial Persoane Fizice BRD.

Banca Transilvania, banca ce ocupa pozitia a treia in clasamentul activelor bilantiere din sistem, beneficiaza de un plafonul actual, pentru creditele Prima Casa, de 105 milioane de lei.

O treime din banii alocati institutiei de credit, reprezentand 35 milioane de lei, au ca destinatie cumpararea de locuinte ANL.

"Plafonul aferent noului Program Prima Casa RON a fost alocat catre Raiffeisen Bank in cursul dupa amiezii de joi, valoarea acestuia fiind de 130 de milioane de lei, reprezentand un volum de 260 milioane de lei credite ce pot fi acordate. Conform noilor prevederi ale HG 565/2013, 30% din valoarea acestuia reprezinta credite ce pot fi acordate pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL)", a transmis pentru Business24 Anca Hasegan, ofiter comunicare si Relatii Publice Raiffeisen Bank.

CEC Bank dispune in prezent de un plafon suplimentar al garantiilor in lei, alocat conform HG nr. 565 din 30 iulie 2013, in valoare totala de 90 milioane lei.

Din plafonul total, 30 milioane lei este valoarea acordata pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit reprezentatilor CEC Bank care au raspuns solicitarii Business24.

Ce dobanzi afiseaza bancile la creditele Prima Casa

Analizand cele mai mari cinci banci romanesti, din punct de vedere al dobanzii, Banca Transilvania ocupa prima pozitie deoarece afiseaza cea mai avantajoasa dobanda, avand in prezent cea mai buna oferta de pe piata, cu o dobanda anuala efectiva (DAE) de 6,23%.

Pe locul doi se situeaza CEC Bank, institutie ce afiseaza o dobanda anuala de 6,53%, fiind compusa din ROBOR 3M + 1,9%.

"Nivelul dobanzii ROBOR 3M se modifica trimestrial la datele de 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie si 1 octombrie ale anului sau in prima zi lucratoare imediat urmatoare zilei de intai a trimestrului, in cazul in care data de intai a trimestrului este zi nelucratoare, conform cotatiei afisate de B.N.R. Nivelul dobanzii ROBOR 3M luat in calcul este in prezent de 4,63%, valabil la data de 1 iulie 2013," sustin reprezentantii CEC Bank.

Creditele prin Programul Prima Casa sunt acordate de catre BRD la o dobanda de 6,68%, formata din indicele ROBOR la 3 luni + o marja de 2,5 puncte procentuale.

Pozitia a patra este ocupata de Raiffeisen Bank, banca care a anuntat o dobanda anuala efectiva la creditele Prima Casa de 6,95%, formata din marja de 2,4% + Robor 3 luni.

Pentru clientii care isi incaseaza salariul prin cont la Raiffeisen Bank marja este fixa si are valoarea de 2,2%.

BCR afiseaza o dobanda anuala efectiva la creditele pentru Prima Casa de 7,52%, calculata din ROBOR 3M + 2,5%.

Care este costul pentru un credit si ce suma poate economisii clientul

Pentru exemplificare, in cazul unui imprumut la Banca Transilvania de 160.000 lei, pe o perioada maxima de 360 luni si cu o dobanda anuala efectiva de 6,23%, suma totala de plata este de 332.333,72 lei, cu o rata in prima luna de 1.013,89 lei.

In cazul in care un client solicita un credit Prima Casa la BCR, pentru o valoare totala tot de 160.000 lei, cu o perioada de acordare de 30 ani si o dobanda anuala efectiva de 7,52%, valoarea totala platibila de client este de 391.891 lei, cu o rata lunara de 1.067 lei.

Astfel, in cazul in care un client alege sa contracteze un imprumut la costuri mai avantajoase, suma de banii ce poate ramane in buzunarul clientului poate ajunge la 59.557,28 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credit prima casa, #plafon banci prima casa, #dobanda credit Prima Casa, #dobanzi credite banci , #Banci prima casa