ATE Bank, o noua banca romaneasca pentru mediul de afaceri? Un pariu riscant

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 12:20
3111 citiri
ATE Bank, o noua banca romaneasca pentru mediul de afaceri? Un pariu riscant

ATE Bank este pe cale sa fie preluata de un grup de oameni de afaceri romani, care doresc sa puna bazele unei banci dedicata companiilor care activeaza, mai ales, in industrie si agricultura.

Un pariu riscant, considera analistii consultati de Business24: nu e momentul pentru investitii in sistemul bancar, cu atat mai mult intr-o banca de nisa.

"Nu prea mai e loc in sistemul bancar, nu au mari sanse, nu mi se pare o idee buna. Este un moment prielnic doar pentru investitii din partea unor banci mari, straine, nu pentru investitori romani si nu pentru o banca de nisa", considera analistul financiar Dragos Cabat. O perspectiva apropiata are si analistul financiar Aurelian Dochia:

"Este o provocare in momentul de fata sa investesti in sectorul bancar. Sunt multe impedimente. Principalele tin de instabilitatea mediului economic in general, de schimbarile de reglementare in curs".

O lista de provocari

Cu toate acestea, negocierile sunt intr-o faza avansata, iar finalizarea tranzactiei este o chestiune de zile, potrivit unor surse din piata, citate de Mediafax. Printre oamenii de afaceri care s-ar afla in spatele acestei tranzactii se numara Gabriel Popoviciu, Gruia Stoica sau Dorel Umbrarescu, la care s-ar alatura cele cinci societati de investitii financiare, arata aceleasi surse.

Noua banca ar urma sa fie condusa de fostul vicepresedinte Raiffeisen Bank, Marinel Burduja, "un om cu experienta, deci din punctul acesta de vedere ar fi un avantaj", apreciaza Dochia.

Analistul financiar atrage atentia asupra faptului ca expertiza lui Burduja nu este suficienta, daca nu exista o echipa la fel de competenta in spate si daca nu se va bucura de sustinerea actionarilor.

"Este important cine sunt acesti oameni de afaceri, puterea lor financiara si priceperea lor in administrarea unei institutii financiare. Mediul bancar nu este foarte favorabil in momentul de fata, e grea situatia in piata bancara si trebuie sa te pricepi sa navighezi prin apele acestea involburate".

In urma tranzactiei, va fi preluata nu doar licenta ATE Bank, ci si o parte din activele si pasivele bancii. Planul este ca noua banca sa fie capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro, aproape de limita permisa de Banca Nationala, urmand ca in 2013, sa inceapa cursa pentru atragerea investitorilor, astfel incat sa ajunga la un capital de 200 milioane de euro.

"Dezvoltarea bancii e strans legata de cat de mult capital vor putea sa stranga in continuare. Conteaza destul de mult si care e situatia pe care o mostenesc de la banca pe care o iau", considera Aurelian Dochia.

Succesul unei astfel de investitii este cu atat mai discutabil cu cat banca isi propune sa intre pe un segment de nisa - industrie si agricultura, intr-o perioada in care "toate bancile fac orice si se indreapta incotro este cerere", dupa cum observa Dochia.

"O sa ramana o banca mica, asa cum sunt multe banci foarte mici", a concluzionat Dragos Cabat.

ATE Bank Romania, fosta Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa

In momentul de fata, ATE Bank Romania este detinuta de Piraeus Bank Grecia, care a preluat 93,27% din actiuni la jumatatea acestui an, odata cu ATE Bank Grecia si toate sucursalele din regiune.

Printre investitori se mai numara si Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM, care detine 3,83% din actiuni, in valoare nominala de 8,45 milioane lei, restul titlurilor fiind impartite intre 2.330 de persoane (2,07% din actionariat - 4,57 milioane lei si 105 firme cu 0,84%, respectiv actiuni de 1,84 milioane lei).

ATE Bank Romania a fost infiintata in anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, fiind prima banca cu capital mixt (roman si strain) din Romania. In iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de actiuni. Odata cu schimbarea actionarului majoritar s-a modificat si numele bancii, devenind astfel ATE Bank Romania.

#ATE Bank investitori romani, #preluare ATE Bank, #ATE Bank capital romanesc, #preluare ATE Bank Romania , #Banci Romania