Banca-punte, un semn ca sistemul bancar are probleme?

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 08:00
2930 citiri
Banca-punte, un semn ca sistemul bancar are probleme?
Banca-punte, un semn ca sistemul bancar are probleme?

Banca-punte prinde contur, dupa ce guvernul a aprobat cadrul legislativ ce permite infiintarea acesteia. Scopul bancii-punte este sa ajute institutiile bancare aflate in dificultate. Decizia guvernului vine dupa trei ani de criza. Este acesta un semn ca sistemul bancare are probleme?

"Este greu de spus exact ce se doreste. Probabil va fi vorba despre o transformare a Fondului de Garantare, dar ramane de vazut ce actionariat va avea. Trebuie vazut in primul rand la ce se gandeste BNR-ul", a explicat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, pentru Business 24, in luna decembrie.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar sustine ca infiinatarea bancii-punte in acest moment nu reprezinta un semn ca sistemul bancar are probleme, ci mai degraba are legatura cu schimbarea guvernului.

La randul sau, nici analistul financiar Aurelian Dochia nu crede ca infiintarea bancii-punte acum este un semn ca sistemul bancar are probleme.

"Nu, in niciun caz. Nu exista deocamdata nicio indicatie in sensul asta (criza in sistemul bancar n.red). De altfel, banca-punte va avea un rol de gestionare, ea nu are fonduri proprii cu care se contribuie la salvarea unor banci. Este un mecanism care urmeaza sa gestioneze in momentele de criza si, in functie de fiecare situatie in parte, va gasi solutiile fie de finantare, fie de lichidare controlata a unei banci.

Toate lucrurile trebuie sa fie facute astfel incat sa produca cat mai putine perturbatii. Nu este legata de niste finantari automate, obligatorii, in niciun caz", spune Dochia, pentru Business 24.

Datoria publica ar putea creste din cauza bancii-punte

Pe de alta parte, directorul Grupului de Economie Aplicata atrage atentia ca nu trebuie sa ajungem intr-o situatie in care datoria publica sa creasca, tocmai din cauza bancii-punte.

"Ar fi periculos sa trecem in datoria publica datoriile unor banci private", spune Liviu Voinea.

Analistul financiar Aurelian Dochia il contrazice pe economistul Liviu Voinea si spune ca nu exista riscul ca datoria publica sa creasca, din cauza bancii-punte.

"Este o poveste cu totul diferita. Daca statul decide, la un moment dat, asa cum s-a procedat in anumite tari, ca anumite banci trebuie sa fie salvate prin fonduri publice, adica nationalizate, aceea va fi o chestiune care se discuta punctual cu banca respectiva.

Nu este un lucru care sa depinda de existenta sau inexistenta acestei banci-punte. Chiar daca nu aveam aceasta banca-punte, putea sa existe o situatie, in care sa decida autoritatile ca este mai bine sa salveze o banca decat sa asistam la un colaps al sistemului financiar", explica Aurelian Dochia.

Fondul de Garantare, cel mai in masura sa fie unic actionar

Acesta considera ca Fondul de Garantare este cel mai in masura sa fie unicul actionar al institutiei si precizeaza ca nu exista niciun risc, care sa derive din acest aspect.

"In ultima instanta, Fondul de Garantare este cel care garanteaza fondurile depunatorilor si el este cel care trebuie sa gestioneze activele bancii-punte, care are probleme, in asa fel incat sa isi recupereze banii pe care i-a pierdut prin retrocedarea depozitelor asigurate si sa obtina cele mai bune conditii pentru lichidare.

Daca se ajunge la lichidare. Dar aceasta este ultima solutie. Pana atunci, se incearca toate solutiile obisnuite, cu restructurare, cu vanzare, cu vanzare de active si asa mai departe", mai spune Aurelian Dochia.

Analistul financiar subliniaza faptul ca banca-punte este un organsim de gestiune, iar aceasta trebuie facuta, in primul rand, in folosul celui care are niste bani cu care garanteaza.

"Fondul de Garantare este cel care are un interes major, in a-si recupera banii pe care ii poate pierde, in cazul problemelor cu o banca", precizeaza Aurelian Dochia.

La randul sau, fostul bancher Bogdan Baltazar precizeaza ca banca-punte este o "banca salvatoare", pentru ca "este o banca insarcinata, dupa o anumita procedura, sa preia activele si pasivele bancilor aflate in dificultate si sa faca toate cele necesare pentru ca totul sa mearga bine".

Banca-punte, capital de minim 1 milion de euro

Banca-punte va avea un capital social de minim un milion euro, varsat in cel mult 30 zile de la data inmatricularii in registrul comertului. Prin derogare de la legea societatilor comerciale, banca-punte se constituie ca societate pe actiuni avand ca unic actionar Fondul de Garantare a Depozitelor in sistemul bancar.

Administrarea bancii-punte va fi organizata in sistem dualist, cu membrii ai directoratului desemnati de BNR dintre persoane "cu reputatie si experienta recunoscute" in domeniul financiar-bancar, iar atributiile consiliului de supraveghere vor fi exercitate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Banca-punte nu are caracter permanent, ci intervine doar in momentul in care o anumita banca ar avea probleme. Aceasta banca este utila in gestionarea problemelor cu care se poate confrunta sistemul financiar bancar, in cazul in care o banca ar avea probleme.

Aurelian Dochia aminteste faptul ca infiintarea unei astfel de institutii a fost o initiativa pornita de mai multa vreme, in urma discutiilor cu FMI.

"Acesta incearca sa creeza o astfel de institutie in mai multe tari si este o masura preventiva. In cazul in care ar aparea probleme sa existe instrumentele pentru a le trata si sa nu fie create ad-hoc. Noi am avut probleme cu sistemul bancar inca din anii '96-'97 si atunci am descoperit necesitatea unor astfel de institutii", concluzioneaza Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca punte, #sistem bancar, #banca punte sistem bancar, #criza sistem bancar Romania , #Banci Romania