Bancile isi vor reduce expunerea pe Romania

Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 13:56
1348 citiri
Bancile isi vor reduce expunerea pe Romania

"Bancile isi vor reduce expunerea pe Romania pentru ca nu vor avea de ales, pentru ca nu pot sa functioneze. Nu este vorba ca bancile nu vor sa-si pastreze expunerea pe Romania, nu pot sa si-o pastreze", a spus Misu Negritoiu, intr-o emisiune la Pro TV.

El a explicat ca acordul pentru salvarea Greciei, care are o prevedere speciala ca bancile sa-si pastreze expunerile pe tarile membre UE, a fost semnat pentru niste conditii, iar acestea s-au schimbat.

Seful ING Bank Romania a subliniat ca bancile au nevoie de capital si ca banii nu pot veni decat de la stat sau din sectorul privat, insa acesta din urma "nu baga bani in banci" pentru ca ar aduce pierderi.

"Resursele sunt puse sub presiune, banii devin mai scumpi, nevoile de capital sunt mai mari. Bancile au nevoie de capitalizare. Este o realitate si s-a adus inainte Basel III, capitalizarea de 9% care era planificata initial in 2018 s-a adus anul acesta, i-a luat prin surprindere, trebuie bani noi in banci. Ca sa aduca bani noi, bancile au doua surse: sectorul privat si sectorul public. Sectorul privat nu baga bani in banci pentru ca pierd bani", a spus Negritoiu.

El a declarat ca bancile au pierdut bani, raporteaza pierdere, iar cineva trebuie sa aiba incredere sa puna bani sa capitalizeze aceste banci sau sa cumpere actiuni.

"Ca sa cumpere actiuni astazi, trebuie sa faci un profit ''la ceas'' de15% ca cineva sa poata sa investeasca intr-o banca. Nicio banca nu face 15% return on equity (ROE) acum si, deci, nu ai de unde. Si, atunci, banii trebuie adusi de la Guverne, care sunt si ele sarace si care nu pot sa aduca. In consecinta, daca nu ai capital, trebuie sa iti reduci activitatea. Nu ai alte sanse decat sa-ti reduci expunerea. Cine o sa aiba bani, probabil vor fi mai scumpi. Cand vorbim de lei, probabil leii vor fi mai ieftini, pentru ca sunt mai multi in Romania si pentru ca nu leii sunt folositi la capitalizarea bancilor", a spus Negritoiu.

El a declarat ca expunerea bancilor pe Romania este realizata in functie de doi factori: in functie de cum au acces la liniile de finantare din strainatate in euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#capitalizare banci, #banci europene, #banci criza, #banci criza financiara , #Banci Romania