BERD: Romania va rezista unei iesiri a Greciei din zona euro

Sambata, 19 Mai 2012, ora 17:17
1780 citiri
BERD: Romania va rezista unei iesiri a Greciei din zona euro

Romania va rezista crizei declansate de eventuala iesire a Greciei din zona euro, desi bancile elene au o prezenta semnificativa in tara, insa trebuie construit un "inel de aparare" in jurul Romaniei, Bulgariei si Serbiei pentru a le ajuta sa faca fata, potrivit oficialilor BERD, citati de CNBC.

Declaratiile economistului sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, si ale altor oficiali ai institutiei, vin in contextul temerilor ca bancile grecesti cu operatiuni in regiune nu vor mai fi capabile sa-si sustina subsidiarele, iar unii analisti au ridicat problema retragerilor de fonduri din bancile elene.

In acest context, Berglof a afirmat, vineri, la Londra, ca ar trebui construit un "inel de aparare" in jurul Romaniei, Bulgariei si Serbiei.

Alti oficiali BERD au afirmat, pentru CNBC.com, la reuniunea anuala a institutiei, organizata la Londra, ca Romania, cu cea mai mare economie dintre cele trei tari vizate, va putea rezista eventualei crize in pofida prezentei semnificative a bancilor grecesti in tara.

Sistemul bancar romanesc, controlat in proportie de 13% de bancile grecesti

Bancile grecesti controleaza circa 13% din activele sistemului bancar romanesc, cele mai mari dintre institutiile de credit elene prezente in Romania fiind EFG Eurobank Ergasias, prin Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si National Bank of Greece, prin Banca Romaneasca. Emporiki Bank, controlata de grupul francez Credit Agricole, si ATEBank au de asemenea operatiuni in Romania.

"Exista deja masuri pentru a gestiona efectele potentialelor masuri de deleveraging (dezintermediere - n.r.) ale bancilor elene. Nu vorbim prea mult despre asta, insa in aceste vremuri de criza trebuie sa intelegem importanta stabilitatii financiare. Credem ca exista inca multa vointa in Europa, si speranta, ca se va gasi o solutie pentru Grecia", a afirmat Berglof, economistul sef al BERD.

Intrebat de CNBC.com ce masuri ar trebui sa ia Romania pentru a se proteja de posibilele efecte generate de criza din Grecia, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a facut referire la rata de solvabilitate si la masuri prudentiale.

Cristian Popa: Nu se remarca iesiri semnificative de capital

Rata medie de solvabilitate a sistemului bancar din Romania este de peste 14%, iar, potrivi BNR, subsidiarele locale ale bancilor grecesti sunt bine capitalizate.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, pentru CNBC.com, ca nu se remarca iesiri semnificative de capital strain sau de retrageri de depozite din banci.

"Nu am vazut semnale care sa indice retrageri de depozite. Principala noastra grija este sa prevenim, pe viitor, o posibila dezintermediere dezordonata a subsidiarelor din Romania ale bancilor straine, desi expunerea bancilor-mama pe subsdiiarele din Romania a ramas pana acum, in linii mari, stabila.

Este important ca dezintermedierea sa nu devina dezordonata, excesiva sau prea rapida. Nici institutiile financiare internationale, nici tarile gazda (statele din Europa de Est unde activeaza subsidiare ale bancilor vest-europene - n.r.) nu vor sa vada o situatie in care dezintermedierea ar degenera intr-o criza a creditelor" , a aratat Popa.

Viceguvernatorul BNR a adaugat ca liniile de finantare de la bancile straine catre subsidiarele din Romania nu au scazut pana acum.

"Suntem ingrijorati de ce s-ar putea intampla de acum inainte", a adaugat Popa.

Romania, atentie sporita pentru testele de stres din sistemul bancar.

El a precizat ca autoritatile romane lucreaza, impreuna cu Fondul Monetar International (FMI), la o continua imbunatatire a metodologiilor de teste de stres pentru bancile din Romania.

Potrivit oficialului BNR, Romania este acum una dintre cele mai avansate state din UE in privinta testelor de stres din sistemul bancar.

Popa considera ca Grecia va putea depasi criza si va ramane in zona euro.

"Cred ca este mai probabil ca Grecia sa ramana in zona euro, dar este important sa-si respecte toate angajamentele", a afirmat el.

Groningen nu se arata ingrijorat de impactul direct al crizei din Grecia

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, a declarat pentru CNBC.com ca nu este ingrijorat de impactul direct al crizei din Grecia, deoarece bancile romanesti cu actionariat elen sunt bine capitalizate.

"Nu vad decat o reactie generala la nivel regional, cu presiuni pe monede", a spus seful subsidiarei romanesti a grupului austriac Raiffeisen.

Referitor la deprecierea recenta a leului in raport cu euro, Steven van Groningen a aratat ca monitorizeaza atent situatia si impactul trendului asupra consumatorilor care au credite in euro.

"Trebuie sa vedem daca va continua si monitorizam impactul asupra consumatorilor cu credite in euro. Nu excludem (noi deprecieri ale leului - n.r.), dar nu ma astept la nimic socant", a aratat seful Raiffeisen.

El a adaugat ca increderea consumatorilor din Romania este la cote scazute, afectata atat de criza din zona euro si Grecia, dar si de miscarile recente de pe scena politica si de apropierea alegerilor.

Van Groningen se arata insa convins ca situatia poate fi depasita, in pofida pesimismului din piete.

Unicredit: Iesirea Greciei nu va avea un impact major asupra Romaniei

Seful diviziei UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, Gianni Franco Papa, a declarat vineri ca iesirea Greciei din zona euro nu ar avea un impact major asupra Romaniei si nu ar schimba strategia grupului italian pentru piata romaneasca.

"Stiu ce a facut BNR in ultimii ani. Chiar daca ceva se intampla cu Grecia si tara iese din zona euro - ceea ce s-ar putea intampla maine, dar nu cred - nu ma astept ca acest lucru sa aiba un impact major asupra Romaniei, deoarece bancile elene (prezente in Romania - n.r.) sau institutiile de credit detinute de banci elene sunt banci locale care intr-un fel sunt protejate de autoritatea de reglementare", a afirmat oficialul UniCredit.

El a insistat insa ca iesirea Greciei din zona euro nu reprezinta unul din scenariile de baza luate in calcul de grup.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania iesire Grecia, #Romania efecte iesire Grecia UE, #banci Romania Grecia , #Banci Romania