BNR, la un nou record: 9,4 miliarde de lei injectati in piata intr-o luna. Unde s-au dus banii?

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 23:02
2165 citiri
BNR, la un nou record: 9,4 miliarde de lei injectati in piata intr-o luna. Unde s-au dus banii?
Foto: Lei/ SURSA: Arhiva Foto

Intr-o singura luna, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat in piata nu mai putin de 9,4 miliarde de lei. Aceasta suma este uriasa, in conditiile in care pe tot parcursul anului trecut au fost "aruncati" in piata mai mult de 25 miliarde de lei. De ce s-a temut BNR?

In perioada 31 octombrie - 30 noiembrie banca centrala a injectat mai mult de 9,4 miliarde de lei in piata.

Analistul economic Mircea Cosea sustine ca suma mare de lei introdusa de BNR pe piata ar putea fi explicata printr-o presiune exercitata asupra cursului.

Mai mult decat atat, analistul crede ca a existat o presiune asupra cursului si ca moneda nationala nu a scapat, inca, de pericol.

"A existat o situatie destul de complicata pe plan international si o situatie pe care eu as traduce-o printr-o continuare a crizei de neincredere, pentru ca este posibilitatea ca principalele tari europene sa aiba o scadere a ratingului.

Acest lucru se va resfrange si asupra situatiei raportului dintre euro si leu", a spus Mircea Cosea, pentru Business 24.

Acesta recunoaste ca nu are date, dar apreciaza ca au existat niste speculatii pe piata, in legatura cu leul. "Probabil ca a existat o presiune pe leu, care a fortat banca sa aiba o mai mare grija fata de curs".

Suma de bani introdusa de BNR in piata, luna trecuta, s-ar explica tocmai prin aceasta presiune asupra cursului, spune analistul economic.

"Luna trecuta a fost o criza de neincredere foarte mare, in sistemul bancar european si toata incertitudinea pe plan politic in legatura cu stabilitatea euro si chiar cu continuarea existentei euro a creat o situatie de neincredere si o fluctuatie mare, pe care eu o traduc si printr-o precautie mai mare pe care Banca Nationala a Romaniei a fost obligata sa o aiba", a mai explicat Mircea Cosea.

In opinia analistului economic, "lucrul cel mai important este ca banca inca are nevoie neaparat ca sa mentina un orizont de inflatie cat mai mic, pana la sfarsitul anului, ca sa poata sa sprijine bugetul pe anul 2012".

In total, anul trecut au fost injectati in piata mai mult de 25,6 miliarde lei, in comparatie cu suma de 13,627 miliarde de lei, introdusa pana acum. Din acesti bani, peste 9,4 miliarde de lei au fost bagati in piata in luna noiembrie.

Injectiile BNR, consecinta a scaderii excesului de lichiditati din piata

Melania Hancila, economist-sef Volksbank Romania este de parere ca aceasta crestere a cererii de lichiditate din ultima perioada a survenit in principal de la bancile grecesti si pe fondul reducerii limitelor interbancare intre bancile comerciale, datorita acutizarii sentimentului de neincredere si deteriorarii situatiilor financiare.

"La nivel de sistem bancar nu putem afirma ca este un deficit de lichiditate, mai ales ca ratele ROBID/ROBOR chiar au scazut usor de la reducerea dobanzii de politica monetara. Totusi, remarcam o scadere a excesului de lichiditate din piata, datorita cresterii creditarii in lei, precum si majorarii arieratelor statului in ultima perioada, ca urmare a cresterii randamentelor solicitate de investitori, si din pacate ministerul de Finante reactioneaza prin amanarea platilor catre companii", a explicat Hancila pentru Business 24.

Si ea recunoaste ca leul a fost supus unor presiuni de depreciere in ultima perioada, asemenea celorlate monede europene emergente si "probabil ca ar fi testat pragul de 4.4 daca nu ar fi fost sustinut de BNR".

In ceea ce priveste situatia cursului pentru urmatoarea perioada, Melania Hancila vede un singur risc: esecul liderilor europeni.

"Nu ma astept la miscari majore pana la sfarsitul anului, riscul principal fiind un eventual esec al liderilor europeni in calmarea pietelor, altfel cursul ar trebui sa se mentina stabil in zona 4.33-4.36", sustine economistul-sef Volksbank.

In primul trimestru al anului viitor, leul s-ar putea aprecia spre nivelul de 4.2, potrivit specialistului.

Aceasta apreciere ar veni ca o urmare a trecerii la standardele de raportare IFRS, in urma carora bancile isi vor reduce nivelul provizioanelor, "iar o mare parte a acestor provizioane sunt in euro, ceea ce ii va determina sa vanda cantitatea suplimentara de euro din scaderea cerintelor de provizionare, pentru a nu avea pozitie valutara", concluzioneaza Melania Hancila.

#injectii capital bnr, #curs valutar BNR, #speculatii curs valutar, #moneda nationala BNR , #Banci Romania