BNR lupta pentru leu. A redus din nou suma cu care imprumuta bancile

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 13:41
1555 citiri
BNR lupta pentru leu. A redus din nou suma cu care imprumuta bancile

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat la cinci miliarde de lei suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, dupa ce in ultimele doua saptamani a finantarea a fost limitata la sase miliarde de lei.

BNR lupta pentru leu: Pune presiune, din nou, pe lichiditatea din piata

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Isarescu: Licitatiile repo, metoda eficienta de control al cursului de schimb

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

BNR a reinceput pe 8 octombrie sa limiteze sumele imprumutate prin licitatiile repo, cand cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre un maximele istorice.

BNR imprumuta 11 banci cu 6 miliarde de lei

Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie, BNR a imprumutat bancile cu sumele solicitate.

In ultimele doua saptamani, banca centrala a plafonat finantarea la 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro), iar cererea a atins saptamana trecuta un record, 21,4 miliarde lei.

Record istoric la operatiunea repo de luni: Bancile au solicitat peste 21 mld. de lei

Un efect negativ al acestor plafonari este, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante.

Astfel, in cele sase licitatii pentru vanzare de titluri de stat derulate in luna octombrie, Trezoreria a reusit sa se imprumute cu 2,93 miliarde lei, fata de valoarea programta, de 3,95 miliarde lei.

Totodata, randamentele acceptate au continuat sa creasca usor.

La cea mai recenta licitatie, pentru obligatiuni cu maturitate la doi ani, Finantele au imprumutat 300 milioane lei, exact suma vizata, iar randamentul mediu a crescut de la 6,2% pe an, la 6,35% pe an.

Cresterea randamentelor ca urmare a plafonarii imprumuturilor acordate de BNR a fost vizibila si in luna august, cand Ministerul Finantelor Publice a reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Un alt factor care a dus la cresterea randamentelor a fost reprezentat si de tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Finantele au programat pentru luni o licitatie prin care vor sa imprumute 150 milioane euro prin vanzare de obligatiuni cu scadenta in iulie 2015.

Anuntul de luni a influentat foarte usor cursul de schimb, acesta coborand la 4,5745 - 4,5760 lei/euro, de la 4,5770 - 4,5780 lei/euro anterior anuntului BNR privind licitatia repo.

#BNR imprumut banci, #BNR limitare suma imprumut banci, #BNR plafonare suma banci , #Banci Romania