BNR lupta pentru leu: Pune presiune, din nou, pe lichiditatea din piata

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 12:56
1535 citiri
BNR lupta pentru leu: Pune presiune, din nou, pe lichiditatea din piata

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat din nou la sase miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, dupa ce saptamana trecuta a reluat limitarea finantarii, pe fondul cresterii cursului pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro.

Ajutor pentru leu. BNR plafoneaza din nou suma pentru licitatia repo

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

BNR a reinceput saptamana trecuta sa limiteze sumele imprumutate prin licitatiile repo, cand a acordat sase miliarde lei (1,3 miliarde de euro) unui numar de 11 banci.

Cele patru licitatii repo organizate de BNR in luna august au avut sumele plafonate, pentru prima data din 2008, iar leul a beneficiat partial de decizia bancii centrale, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.

BNR plafoneaza a treia oara consecutiv suma cu care imprumuta bancile

Un efect negativ al acestor plafonari a fost insa cresterea randamentelor la titlurile de stat, astfel ca Ministerul Finantelor Publice a reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei.

Un efect al plafonarii imprumuturilor in licitatia repo de lunea trecuta a fost vizibil la licitatia organizata de Ministerul Finantelor Publice pentru certificate de trezorerie cu scadenta la 11 luni, cand Trezoreria a reusit sa imprumute doar 578,3 milioane lei, fata de nivelul programat de 1 miliard de lei.

Totodata, randamentul a crescut la 6,02% pe an, de la nivelul de 5,95% pe an acceptat precedenta licitatie cu titlturi cu scadenta apropiata, de 12 luni.

Cand suma suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.

Astfel, cand BNR a anuntat un plafon, bancile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Anuntul de luni nu a influentat nici cursul de schimb si nici dobanzile practicate de banci pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR imprumut banci, #BNR plafonare imprumuturi banci, #BNR licitatii repo , #Banci Romania