BNR nu a mai limitat luni suma cu care imprumuta bancile

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 12:51
1632 citiri
BNR nu a mai limitat luni suma cu care imprumuta bancile

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai plafonat luni suma cu care imprumuta bancile in cadrul licitatiei repo, dupa ce in precedentele patru astfel de operatiuni a limitat valoarea la sase, cinci si, ulterior, la patru miliarde de lei.

BNR plafoneaza a treia oara consecutiv suma cu care imprumuta bancile

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

Cand suma din cadrul licitatiei repo este plafonata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.

Astfel, cand BNR a anuntat ca plafoneaza suma imprumutata, bancile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

La licitatia de lunea trecuta, 15 banci au plasat ordine de subscriere pentru 17 miliarde lei, in conditiile in care suma pe care BNR a anuntat ca o va acorda era de patru miliarde de lei.

In data de 6 august, BNR a anuntat prima plafonare incepand cu luna noiembrie 2008.

Banca Nationala limiteaza suma cu care imprumuta bancile

Plafonul a fost de sase miliarde lei, iar in urmatoarea saptamana, nivelul maxim al sumei din licitatie a scazut la cinci miliarde lei. Ulterior, suma a scazut la patru miliarde lei, nivel pastrat la doua licitatii repo din a doua jumatate a lunii august.

Deaerii spun ca leul a beneficiat partial in urma deciziei BNR de plafonare a imprumuturilor, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.

Pe de alta parte, un efect negativ al acestor plafonari a fost cresterea randamentelor la titlurile de stat.

Finantele au respins in august trei din cele cinci licitatii pentru vanzare de titluri de stat, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare. Drept urmare, Trezoreria a imprumutat in august 1,4 miliarde lei, putin peste jumatate din suma vizata, de 2,5 miliarde lei.

Pentru luna septembrie Ministerul Finantelor Publice (MFP) a programat licitatii pentru vanzarea de titluri de stat in valoare cumulata de 3,3 miliarde lei.

Prima operatiune va avea loc luni, cand Trezoreria vrea sa imprumute 700 milioane lei prin vanzare de certificate cu maturitate de opt luni. La precedenta licitatie pentru astfel de certificate, din 16 august, Finantele au imprumutat 700 milioane lei, la un randament mediu de 5,91% pe an.

Finantele imprumuta luni 700 milioane lei de la banci

Dobanzile afisate de banci pentru depozitele plasate (ROBID) si atrase (ROBOR) cu scadenta la o saptamana se plasau luni dimineata la 4,93%- 5,43%, in crestere usoara de la 4,88% - 5,38% pe an vineri.

Pe piata interbancara, cursul a urcat treptat in prima parte a sedintei si a ajuns la 4,4920 - 4,4940 lei/euro, plasandu-se cu 2,5 -2,6 bani peste finalul sedintei de vineri, de 4,4660 - 4,4690 lei/euro.

Euro, cotat la peste 4,47 lei pe piata interbancara

Anuntul BNR privind eliminarea plafonului in cadrul licitatiei repo a venit in momentul cand cursul era deja in jurul nivelului de 4,49 lei/euro. Cotatiile au revenit astfel aproape de nivelul din urma cu doua saptamani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR licitatie repo, #BNR limitare licitatie repo, #BNR plafonare operatiuni repo, #BNR imprumut banci , #Banci Romania