BNR - profit in scadere. Motiv de ingrijorare pentru piata financiara?

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 08:01
1636 citiri
BNR - profit in scadere. Motiv de ingrijorare pentru piata financiara?

Daca Banca Nationala a Romaniei ar fi fost o societate comerciala in sensul clasic al cuvantului, atunci piata de capital ar fi trebuit sa aiba motive de ingrijorare.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inregistrat anul trecut un profit de circa 71,7 milioane de euro, cu 79% mai redus decat in 2010, potrivit raportului anual pentru 2011.

"Profitul inregistrat de banca centrala in anul 2011 a fost generat, in principal, de operatiunile de administrare a activelor si pasivelor in valuta, in contextul unui management performant al acestora, care a permis obtinerea unor randamente pozitive", se arata in raportul facut public luni. Anul trecut, cheltuielile de functionare ale BNR s-au situat cu 10% sub nivelul prevazut in bugetul aprobat.

Un prorfit mai altfel

Analistul economic Aurelian Dochia a declarat, pentru Business24, ca ar trebui sa fim atenti la ce inseamna profit pentru Banca Centrala, pentru ca ea realizeaza profit sau pierdere din diverse operatiuni, insa asta nu inseamna ca BNR este o intreprindere care urmareste sa realizeze profit cu orice pret, pentru ca obiectivul ei de politica monetara este indreptat intr-un anumit sens.

"De exemplu, BNR poate inregistra pierderi din cauza sterilizarii pietei financiar-bancare, insa acestea sunt strict nominale, nu ca la o intreprindere propriu-zisa", a explicat analistul.

El spune ca acesta este si motivul pentru care nu ar trebui atasata o importanta majora economica acestui eveniment, pentru ca ea se reflecta in operatiunile de piata, incercarile de stabilizare a monedei nationale sau operatiunile la dobanzi.

"Daca BNR vrea sa faca profit, pune tiparnita de bani la "munca" si face cat profit vrea, insa Banca Centrala nu are de-a face cu sensul "pamantean" al profitului.

Unde merg castigurile BNR ?

Potrivit legii, 80% din profitul BNR se duce catre bugetul de stat. Suma de 1,5 milioane de euro ramasa la dispozitia bancii centrale a fost repartizata astfel: 60% pentru majorarea rezervelor statuare, 30% pentru sursele proprii de finantare, 9,99% pentru fondul de participare a salariatilor la profit si 0,01% pentru rezervele la dispozitia Consiliului de administratie. In 2010, BNR a inregistrat un profit de circa 339,1 milioane de euro.

Fondul de salarii al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a crescut anul trecut cu 8,7%, de la 48,3 milioane de euro in 2010, la 52,5 milioane de euro in 2011, reiese din raportul anual facut public luni de banca centrala.

Numarul efectiv de salariati al BNR era la sfarsitul anului trecut de 1.861 de persoane, in crestere fata de 2010.

Prin urmare, salariul mediu brut al unui angajat BNR a fost in 2011 de circa 9.880 de lei (2.350 de euro). La nivel national, salariul mediu brut a fost anul trecut de 2.020 de lei, de aproape cinci ori mai mic decat cel incasat de un angajat BNR.

In document se mai arata ca in cursul anului 2011, BNR a angajat 102 persoane (din care 92 in centrala si 10 in structurile teritoriale ale bancii), in timp ce 45 de angajati (din care 26 in centrala si 19 in structurile teritoriale) si-au incetat raporturile de munca.

#banca nationala a romaniei, #profit bnr, #castiguri BNR, #fond salarii , #Banci Romania