BNR: Standardizarea contractelor de credit ar scadea riscul juridic

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 15:44
1654 citiri
BNR: Standardizarea contractelor de credit ar scadea riscul juridic

Standardizarea contractelor de credit ar mari gradul de transparenta in cazul accesarii unui imprumut, un alt efect fiind acela de limitare a riscului juridic la modul general, a declarat miercuri, Alexandru Paunescu, seful Departamentului Juridic, din cadrul BNR.

Declaratia lui Alexandru Paunescu a fost facuta in cadrul conferintei "Noile tendinte in finantarea imobiliara", desfasurata miercuri, la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Termenii contractuali trebuie deslusiti si agreati in momentul incheierii contractului si nu ulterior, in instanta, asa cum se intampla in numeroase cazuri. Standardizarea contractelor de credit la nivel de sistem ar contribui, in primul rand, la uniformizarea abordarii termenilor contractuali, crescand totodata gradul de transparenta in cazul accesarii unui imprumut", a afirmat Alexandru Paunescu.

Potrivit acestuia, BNR nu poate impune standardizarea contractelor de credit, un astfel de demers revenind exclusiv bancilor comerciale. "Din fericire, Romania nu s-a confruntat pana in prezent cu o criza bancara in adevaratul sens al cuvantului, insa am invatat din experienta altora ca niciodata nu putem fi prea prudenti. In acest context, tema conferintei de astazi reprezinta o noua incercare de adaptare la criza", a mai spus Paunescu.

#contracte credit standardizare, #BNR contracte credit, #forma standardizata contracte credit, #risc juridic contracte credit , #Banci Romania