China Development Bank, asteptata la Bucuresti. Ce ar insemna pentru Romania

Sambata, 31 August 2013, ora 13:09
1609 citiri
China Development Bank, asteptata la Bucuresti. Ce ar insemna pentru Romania

Ambasadorul Romaniei la Beijing, Doru Costea, a declarat, vineri, ca China Development Bank, una dintre cele mai mari banci din lume, si-ar putea deschide o filiala in Capitala.

Acest lucru ar insemna un important avantaj pentru proiecte in asteptare de investitii chineze, cum ar fi Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarnita si autostrada Craiova-Pitesti, a precizat Costea intr-un interviu acordat Agerpres.

"Exista un 'cerc vicios' in general intre prezenta bancilor si prezenta investitiilor: rationamentul cel mai des invocat este ca bancile se justifica daca investitiile din tara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum sa fie investitii suficiente insa daca instrumentul bancar nu exista in teritoriu (...). Asadar, oul sau gaina? Depinde cum vrei sa te uiti. Cred ca vom putea sa asistam la o evolutie in paralel intre venirea bancilor si cresterea investitiilor", a afirmat Doru Costea.

Recomandarea ambasadorului pentru oamenii de afaceri romani care intentioneaza sa faca investitii in China este sa se orienteze spre sectoarele in care sunt competitivi.

"Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apa - domenii de sensibilitate si de interes special pentru China, unde accepta pe oricine poate sa le fie util. Noi trebuie sa facem cunoscut ceea ce stim noi sa facem", a mentionat Costea.

El a adaugat totusi ca romanii pot contribui mai mult cu partea de know-how, in vreme ce partea chineza ar trebui sa asigure resursele.

Ponta asteapta bani de la chinezi pentru infrastructura si energie: Toata lumea vrea la Beijing!

Costea a mai afirmat ca, in convorbirile pe care le-a avut premierul Victor Ponta la Beijing, in iulie, unul din subiectele care a acoperit gama intregii agende a fost dezvoltarea relatiei bilaterale in directia ridicarii ei la nivelul de parteneriat strategic.

"Este important de retinut ca notiunea de parteneriat strategic include o viziune pe termen lung, include identificarea si dezvoltarea domeniilor de interes reciproc si include un sir de actiuni care sa fi asigurat fundamentul ridicarii relatiilor la acest nivel de parteneriat strategic", a subliniat ambasadorul.

"Din reactiile pe care le-am receptionat in urma acestor convorbiri si din continutul cooperarii bilaterale, care a precedat convorbirile si mai ales ceea ce a urmat, cred ca in momentul de fata suntem pe calea consolidarii argumentelor pentru realizarea acestui pas", a completat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#China Development Bank Bucuresti, #China Development Bank Romania, #investitii Romania China, #parteneriat Romania China , #Banci Romania