Cojocaru, Volksbank: Programul Prima Casa nu este profitabil pentru banci

Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 11:08
2854 citiri
Cojocaru, Volksbank: Programul Prima Casa nu este profitabil pentru banci

Vicepresedintele Volksbank, Lucian Cojocaru, sustine ca programul Prima Casa nu este profitabil pentru banci, pentru ca aduce doar volume. De asemenea, in opinia sa piata va incerca sa treaca la creditarea in lei, dar vor exista jucatori care nu vor renunta la valuta.

Oficialul Volksbank a mai precizat ca restructurarea bancilor va continua in 2013 si ca activitatea de creditare va stagna.

Prima Casa nu aduce profitabilitate pentru banci

In ceea ce priveste creditarea, responsbilul cu retailul din cadrul Volksbank estimeaza o stagnare a pietei per ansamblu, cu o crestere de 5% a creditelor acordate companiilor si o scadere similara la persoanele fizice, mai ales ca bancile vor incepe sa piarda din apetitul pentru volumele aduse de programul Prima Casa.

"Prima Casa este un program care aduce doar volume, nu profitabilitate pentru banci si ma astept ca bancile sa fie preocupate din ce in ce mai putin de volumul activelor, de cote de piata si mai mult de profitabilitate.

In ceea ce priveste segmentul de persoane fizice, comportamentul este in continuare foarte oportunist, in sensul ca nu se dezvolta o relatie cu o banca, ci se merge pe achizitionarea separata a produselor si serviciilor de care acestia au nevoie. Bancile au incercat sa compenseze cumva lipsa de profitabilitate a programului prin alte produse, dar nu cred ca a fost un succes", a declarat Cojocaru.

El sustine ca piata va incerca sa treaca la creditarea in lei, dar ca vor exista jucatori care nu vor renunta la valuta.

"Probabil va exista o incercare de migrare din cauza structurii resurselor. Un credit pe durata lunga in lei este foarte scump. Cred ca cei care spun astazi ca nu vor acorda credite imobiliare decat in lei practic spun ca nu vor mai da credite imobiliare. Cei care vor acorda credite imobiliare in valuta vor prelua piata de la cei care spun ca nu acorda decat in lei", a mai declarat Lucian Cjocaru.

Restructurarea sistemului bancar continua in 2013, creditarea stagneaza

Evolutia sistemului bancar in 2013 nu este una prea optimista in viziunea vicepresedintelui Volksbank.

"Sigur vor mai fi restructurari. Sunt multe banci care nu si-au refacut modele de business, nefiind adaptate pentru perioada actuala. Bancile vor conuinua sa inchida unitati, chiar mai mult decat in 2012. Eu ma asteptam sa inceapa in forta anul trecut", a spus Lucian Cojocaru.

El sustine ca sunt banci mari care nu s-au restructurat, iar businessul de retail de acum patru ani nu are nicio legatura cu cel de astazi, astfel ca retelele ar trebui optimizate.

Vicepresedintele Volksbank estimeaza ca va acorda anul acesta credite de 200 milioane de euro, dublu fata de 2012, din care 20% pentru persoane fizice, a declarat, vicepresedintele bancii, Lucian Cojocaru.

"Noi am terminat reorganizarea retelei, am repornit activitatea pe o noua strategie comerciala si avem niste ambitii realiste. Obiectivul nostru este ca anul acesta sa acordam de doua ori mai multe credite noi si sa ajungem la 200 mililioane euro, din care 20% pentru persoane fizice", a spus Lucian Cojocaru.

Banca are in prezent un sold al creditelor de 2,8 miliarde euro, din care 60% acordate in valuta si restul echivalent in lei.

In ceea ce priveste profitabilitatea, vicepresedintele Volksbank estimeaza ca in 2012 rezultatul va fi negativ, la fel ca si in 2011, insa anul 2013 ar putea fi unul "de cotitura" in ceea ce priveste rezultatul bancii.

"Anul acesta am putea ajunge pe break-even (prag de rentabilitate - n. r.), dar depinde de foarte multe variabile. Vrem sa acceleram foarte mult activitatea de executare. Pe profit vom ajunge probabil in 2014 cand se va incheia implementarea noului model de business.

Pana atunci vrem sa modernizam toate sucursalele. Anul acesta vrem sa deschidem sucursale noi pentru a acoperi mai bine teritoriul. Am plecat acum doi ani de la peste 180 de sucursale, astazi suntem la 130, iar pana la sfarsitul anului ar trebui sa ajungem la 140 de unitati", a spus Lucian Cojocaru.

Cojocaru: La final de 2012 suntem undeva la 420% credite raportat la depozite

Exista un plan ambitios si pe partea de atragere a resurselor si astfel o imbunatatire a raportului credite/depozite.

"La final de 2012 suntem undeva la 420% credite raportat la depozite, iar pentru acest an speram sa ajungem la 300%. Noi atragem si lei si valuta. Nu stiu daca in piata sunt resurse noi sau mutari de la alte banci, dar noi inregistram cresteri destul de consistente. In 2012 am atrans 170 milioane euro, jumatate fiind clienti noi", a explicat Lucian Cojocaru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Volksbank creditere 2013, #Volskbank Cojocaru, #Cojocaru interviu Volksbak , #Banci Romania