Consiliul Concurentei a facut simultan controale neanuntate la 25 de banci, firme de leasing si asociatii, dupa ce a primit un pont ca si-au facut cartel

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 13:47
2270 citiri
Consiliul Concurentei a facut simultan controale neanuntate la 25 de banci, firme de leasing si asociatii, dupa ce a primit un pont ca si-au facut cartel
Foto: CC0 Creative Commons

Consiliul Concurentei a demarat doua investigatii pe piata serviciilor bancare, in cadrul carora a efectuat inspectii inopinate la sediile a 25 de banci, institutii financiare non-bancare (IFN), societati de leasing, asociatii profesionale si patronale din domeniul serviciilor financiare, fiind una dintre cele mai ample actiuni ale institutiei.

Potrivit unui comunicat al institutiei, inspectiile s-au derulat in baza a doua investigatii declansate de autoritatea de concurenta pe piata serviciilor de leasing operational si pe piata de leasing financiar si creditului de consum din Romania.

Inspectii simultane s-au efectuat la Bancpost, Unicredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Comerciala Romana, BCR Leasing IFN, BRD Sogelease IFN, Raiffeisen Leasing IFN, Unicredit Leasing Corporation IFN, Viva Credit IFN, ALD Automotive, Arval Service Lease Romania, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, BT Operational Leasing, Leaseplan Romania, Porsche Mobility, Unicredit Leasing Fleet Management, Finmedia, Asociatia Societatilor de Leasing Operational (ASLO), Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB), Federatia Patronatelor Serviciilor Financiare din Romania, Patronatul Leasingului si al Creditului din Romania (PLCR) si Patronatul Creditului IFN (PCIFN).

Una dintre investigatii vizeaza posibile schimburi de informatii sensibile din punct de vedere comercial intre companii concurente pe piata leasingului financiar si a creditului de consum.

Partile investigate sunt: Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, Asociatia Societatilor Financiare din Romania, Patronatul Leasingului si al Creditului din Romania, Patronatul Creditului IFN si toate companiile membre ale acestor organizatii, si Diplomat Consult SRL.

"Monitorizam permanent aceasta piata si pregatim declansarea investigatiei de mai mult timp, iar un rol important l-au avut informatiile furnizate in luna august de una dintre partile investigate, care a aplicat la programul de clementa", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Cea de-a doua investigatie se refera, de asemenea, la o posibila coordonare a politicilor comerciale prin fixarea pretului si/sau o impartire de piata realizata printr-un schimb de informatii sensibile intre companii concurente active pe piata leasingului operational si a serviciilor conexe acestora din Romania.

Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practice anticoncurentiale analizate.

Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor.

Documentele ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice, se mentioneaza in comunicat.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.

Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

#control banci, #consiliul concurentei , #Banci Romania