Creditarea, misiune imposibila pentru populatie si companii

Marti, 22 Mai 2012, ora 18:13
2179 citiri
Creditarea, misiune imposibila pentru populatie si companii

Standardele de creditare au cunoscut in primul trimestru din 2012 o inasprire pentru creditele destinate companiilor, dar mai semnificativa in cazul creditarii populatiei, in special pe segmentul creditelor de consum, potrivit unui raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Cererea de credite din primul trimestru al acestui an a ramas relativ constanta pentru sectorul companiilor si s-a contractat in cazul populatiei. Bancile anticipeaza pentru trimestrul doi din 2012 o diminuare a cererii de finantare pentru ambele sectoare, potrivit raportului.

Sectorul companiilor nefinanciare

Standardele de creditare s-au inasprit in primul trimestru, potrivit BNR, pe fondul sporirii restrictivitatii fata de segmentul corporatiilor. Bancile anticipeaza pentru trimestrul doi o inasprire a standardelor creditarii, orientata in special catre finantarile pe termen lung.

Cererea de credite s-a mentinut constanta in primul trimestru din 2012 la nivel agregat, o crestere fiind inregistrata pe segmentul creditelor pe termen scurt destinate corporatiilor, in timp ce cererea de credite din partea IMM a continuat sa se reduca. Bancile anticipeaza pentru urmatorul trimestru diminuari ale cererii pe toate segmentele de creditare, cu exceptia finantarilor pe termen scurt ale corporatiilor.

Riscurile asociate companiilor din toate sectoarele de activitate, mai putin din sectorul energie si agricultura, au fost percepute ca fiind in crestere in primul trimestru al acestui an. In opinia bancilor, microintreprinderile reprezinta in

continuare cea mai riscanta categorie de debitori.

Sectorul populatiei

Populatiei i-a fost greu sa acceseze credite in primul trimestru, atat in cazul creditelor imobiliare, cat si al celor de consum. Institutiile de credit anticipeaza continuarea tendintei de inasprire si in urmatorul trimestru.

Cea mai semnificativa inasprire, potrivit BNR, s-a inregistrat pentru creditele de consum, din cauza reducerii scadentei maxime de acordare a creditului si din cauza reducerii ponderii maxime a datoriei in venitul lunar.

Oficialii BNR spun ca cererea de credite, atat pe segmentul creditelor destinate achizitiei de locuinte si terenuri, cat si pentru creditele de consum, s-a contractat. Bancile previzioneaza pentru trimestrul doi o diminuare a cererii de

credite noi pentru ambele categorii de credite.

Bancile romanesti se asteptau la o micsorare a cererii de credite din partea populatiei. Potrivit BNR, 60% dintre bancile de pe piata locala au inasprit standardele de creditare pentru creditele ipotecare, iar 40% dintre banci au inasprit standardele de creditare pentru creditele de consum.

Bancile au dat vina pe BNR pentru inasprirea conditiilor de creditare, generate de deciziile prudentiale ale Bancii Nationale, decizicii care prevedeau limite ale valorilor creditelor pentru investitii imobiliare, in functie de valoarea garantiei ipotecare si de moneda de denominare.

Cate banci au modificat termenii creditarii in 2012?

Sub 10% dintre bancile prezente in Romania au modificat conditiile in care se acorda creditele.

Gradul mediu de indatorare s-a situat pe un trend descendent, atat in cazul creditelor nou acordate in primul trimestru, cat si la nivelul intregului portofoliu de credite ipotecare, inregistrand o scadere de cate 2 puncte procentuale comparativ cu trimestrul precedent, la 45 la suta, respectiv 47 la suta.

Pierderile bancilor in caz de nerambursare

La nivel agregat, pierderea medie in caz de nerambursare (LGD) pentru creditele populatiei intrate in starea de nerambursare in primul trimestru s-a mentinut la circa 42%. LGD pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci si pentru cardurile de credit inregistreaza cel mai ridicat nivel in cadrul portofoliului institutiilor de credit (65, respectiv 55 la suta), in timp ce pentru creditele imobiliare si cele de consum garantate cu ipoteci LGD se situeaza usor sub 20 la suta.

Raportul BNR a fost facut in urma unui sondaj efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie. Are la baza un chestionar care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% dintre creditele de pe piata locala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creditare banci Romania 2012, #imprumuturi populatie 2012, #imprumuturi companii 2012, #credite consum 2012 , #Banci Romania