Credite neperformante: Marea provocare a bancilor in 2012

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 13:42
2366 citiri
Credite neperformante: Marea provocare a bancilor in 2012

Bancile din Romania nu s-au mai confruntat cu un volum atat de mare al creditelor neperformante din 2009, fiind nevoite sa execute silit mii de proprietari de case, apartamente, spatii comerciale sau de birouri, pentru a-si recupera o parte din banii acordati imprumut.

Creditele nepeformante din Romania se indreapta catre o rata de aproape 20%, bancile inregistrand in perioada de criza pierderi de peste 350 de milioane de euro in ultimii doi ani si jumatate.

In luna septembrie, rata creditelor neperformante ajunsese la 17%, fiind de trei ori mai mare fata de nivelul anului 2009.

Potrivit statisticilor BNR, in prima jumatate a acestui an aproape 90% din creditele imobiliare ale populatiei erau neperformante, iar 80% dintre creditele de consum, garantate cu ipoteci, aveau intarzieri la plata de peste 90 de zile.

Reesalonarea creditelor a fost una dintre solutiile incercate de banci pentru a reduce pierderile, dar apelul la aceasta procedura s-a diminuat in primele luni ale anului 2012, inclusiv prin solicitari ale BNR.

Piata bancara din Romania inregistra, in luna septembrie, un volum total al creditelor cu intarzieri la plata in valoare de peste sase miliarde de euro.

Potrivit bancherilor, la jumatatea anului viitor, va fi atins pragul de 20% in ceea ce priveste creditele neperformante. Mai mult, BNR considera ca acest prag va fi atins chiar la sfarsitul acestui an. Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, a declarat, recent, ca tendinta de deterioare a calitatii activelor este mai dura decat se asteapta majoritatea bancherilor.

Bancile vor fi nevoite sa-si restructureze afacerile

In aceste conditii, nu este de mirare ca BNR a recomandat bancilor din Romania regandirea modelului de business, reducerea marjelor de dobanda, diminuarea retelei sau restrangearea costurilor cu personalul.

Iar acest lucru se intampla deja. BCR, cea mai mare banca din Romania, dupa numarul de active, va disponibiliza anul viitor 1.600 de salariati, aproximativ 20% din totalul angajatilor.

BCR va inchide peste 60 de sucursale neprofitabile, iar numarul salariatilor va scadea de la 9.100 la 7.500.

Presedintele bancii, Tomas Spurny, a declarat ca banca tinteste o reducere a costurilor de 250 de milioane lei in urmatorii doi ani.

BCR avea, la sfarsitul lunii septembrie 2012, o rata a creditelor neperformante de peste 25%, pana la aproximativ 14,2 miliarde de lei.

Banca si-a asumat pierder de peste 8,11 miliarde de lei, provizionand peste 57% din creditele neperformante.

Unde s-a ajuns, din cauza creditelor neperformante

Bancile romanesti au ajuns in situatia in care unele credite neperformante nu mai pot fi recuperate aproape deloc. In aceste situatii, pretul mediu cu care se vinde un astfel de credit neperformant, catre companii specializate in recuperarea datoriilor, poate ajunge si la 12% din valoare, uneori chiar si mai putin, potrivit Coface.

Perioada de recuperare a unor astfel de imprumuturi "moarte" este mai mare de un an si jumatate, potrivit cifrelor companiei Coface, specializata in recuperarea de creante.

#credite neperformante 2012, #BNR credite neperformante, #BCR credite neperformante, #pierderi banci Romania 2012 , #Banci Romania