Cu ce noutati va veni BNR la sedinta de politica monetara

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 08:31
1581 citiri
Cu ce noutati va veni BNR la sedinta de politica monetara

Sedinta de politica monetara de miercuri a BNR nu va aduce nicio noutate, analistii sustinand un nou ciclu de relaxare a politicii monetare ar putea reincepe abia in 2013. Pentru acest final de an analistii plaseaza dobanda la politica monetara la 5,25%.

"Anul 2013 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare, atat prin reducerea dobanzii de politica monetara la 5% in luna decembrie 2013, cat si prin diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei (la 10%) si valuta (la 15%)", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, citat de Agerpres.

Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute in continuare la nivelul de 15%, dar ponderea celor care considera acest lucru este in scadere la 62% fata de orizontul iunie 2012.

Restul participantilor estimeaza o reducere la 12%. Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea fi nemodificate pana la finalul anului 2012.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, astfel ca acum dobanda cheie este la minimul istoric.

La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Concomitent a incetat scaderea randamentelor cerute la licitatiile organizate de Finante pentru vanzare de titluri de stat.

Totusi, la inceputul acestui an, reprezentantii Volskbank au declarat ca estimeaza o reducere a dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 5%.

Economia ar avea nevoie de o relaxare mai puternica a politicii monetare, iar Banca Centrala ar putea reduce dobanda cheie pana la 5.0 in primul semestru al anului, urmand ca in a doua jumatate a lui 2012 sa diminueze si nivelul RMO cu cateva puncte procentuale, atat la lei cat si la valuta, a spus Melania Hancila, economist-sef Volksbank.

#dobanda bnr, #sedinte politica monetara BNR, #sedinta BNR , #Banci Romania