Cum se va transforma sistemul financiar din Romania, dupa ravagiile lasate de criza

Miercuri, 01 August 2012, ora 12:56
2375 citiri
Cum se va transforma sistemul financiar din Romania, dupa ravagiile lasate de criza

Sistemul financiar din Romania va cunoaste mai multe transformari, in perioada urmatoare, urmand tendintele de la nivel international, dupa ce criza economica a sapat adanc in profitul bancilor.

BCR, cea mai mare banca din Romania, a avut pierderi de 239,5 milioane de lei, in timp ce BRD, cea de-a doua banca de la nivel local, a raportat pierderi de 43,6 milioane de lei, in cel de-al doilea trimestru, continuand tendinta de scadere din primele trei luni ale anului.

In total, in primul semestru din 2012, profitul net al BRD s-a diminuat la 39,4 milioane de lei, de sapte ori mai mic decat in perioada similara din 2011.

In acelasi interval, BCR a raportat pierderi de 546,4 milioane de lei, fata de un profit net de 158,1 milioane de lei, raportat la finele lunii iunie 2011.

BCR: Pierderi de jumatate de miliard de lei in primele sase luni. Ce a mers prost

BRD este in cadere libera: Profit de sapte ori mai mic in primul semestru din 2012

Rezultate slabe ale bancilor sunt puse pe seama reducerii veniturilor si a unui cost ridicat al riscului. La BCR, provizioanele de risc pentru credite au crescut cu 86,1%, in timp ce BRD a anuntat un cost net al riscului de 714 milioane de lei.

"Din pacate, creditele neperformante au crescut in continuare, iar volumul de activitate, adica noile imprumuturi, a stagnat. In aceste conditii, bancile, desi au facut eforturi sa isi reduca alte costuri, nu au reusit sa mai realizeze un nivel acceptabil al veniturilor, care sa le asigure profitabilitatea", a precizat Aurelian Dochia, analist financiar, pentru Business24.

Mai mult, trendul celor doua banci este urmat de intreaga piata bancara din Romania. Potrivit rapoartelor BNR, valoarea provizioanelor a crescut de la 32,1 miliarde de lei, in ianuarie 2012, la 35,9 miliarde de lei, in mai 2012.

Cu toate ca banca centrala a redus, in acest an, de trei ori succesiv dobanda de politica monetara, cu cate 0,25%, ajungand, in prezent, la minimul istoric de 5,25%, Aurelian Dochia considera ca masura nu avea cum sa influenteze rezultatele financiare.

"Reducerea dobanzii cheie nu a avut niciun impact asupra rezultatelor bancilor, pentru ca la noi, in mod traditional, bancile nu depind foarte mult de finantarea de la banca centrala si, atunci, dobanda BNR are mai mult rolul de semnal", a adaugat Dochia.

Cum lupta bancile cu criza: Dobanzi mai mari pentru depozite

Criza financiara si scaderea cererii pentru credite a crescut concurenta intre banci. In consecinta, pentru a castiga un plus de competitivitate in fata clientilor, dar si din cauza lipsei de lichiditate, bancile au recurs la cresterea dobanzilor pentru depozite. Doar ca masura a redus din profit.

"Dobanzile la depozite, care reprezinta sursa principala pentru resursele bancilor, au ramas relativ ridicate. Unele banci au avut dobanzi suprinzator si chiar ingrijorator de mari la depozite", a precizat analistul financiar.

Potrivit statisticelor BNR, rata medie a dobanzii practicata de institutiile de credit pentru depozite a scazut de la 6,25%, cat era in ianuarie 2012, la 5,74%, in mai 2012.

Un alt efect al crizei financiare, care a contribuit la raportarea unor rezultate slabe din partea bancilor, este scaderea nivelului creditelor.

Potrivit statisticelor BNR, valoarea creditelor acordate sectorului privat a inregistrat o usoara scadere, cu 4,3 miliarde de lei, de la 141 de miliarde de lei, cat era in ianuarie, la 146,2 miliarde de lei, in luna mai a acestui an.

Ce ne asteapta?

Viitorul nu se anunta roz pentru piata bancara din Romania. Criza a facut ravagii, atat in sistemul financiar international, cat si la nivel local. In consecinta, o adaptare la noile conditii economice este iminenta, potrivit lui Dochia.

"Suntem deja in al doilea an de scadere a performantei sistemului bancar si eu cred ca s-a ajuns la un nivel la care se vor impune niste modificari structurale, in ceea ce priveste bancile din Romania. Probabil ca peisajul bancar va suferi modificari.

Exista presiune tot mai mare ca unele banci sa fie preluate, sa existe fuziuni intre banci existente. Sunt aproape sigur ca ne apropiem de momentul in care se va merge in aceasta directie, pentru consolidarea sistemului bancar. S-ar putea sa fie ceva chiar pana la sfarsitul anului", a spus Dochia.

Opinia analistului este deja confirmata, piata financiara suferind mai multe modificari in ultima perioada, in special la nivel international, insa cu impact si la nivel local.

Alpha Bank este pe punctul de a fuziona cu Emporiki

Astfel, Alpha Bank, dupa ce a negociat o fuziune cu EFG Eurobank in 2011, tranzactie care nu s-a finalizat, este, in prezent, in negocieri avansate pentru achizitionarea rivalei Emporiki Bank, divizia din Grecia a bancii franceze Credit Agricole, potrivit unor surse. Totusi, banca elena a negat aceste informatii.

Piraeus preia ATEbank, inclusiv sucursala din Romania

Piraeus Bank, o alta banca prezenta si pe piata locala, a preluat, prin absorbtie, activele viabile ale ATEbank, inclusiv pe cele din Romania.

#rezultate financiare banci, #rezultate financiare BCR BRD, #nivel provizioane Romania , #Banci Romania