Curatenia in sectorul bancar continua si in 2015 - rezultatele, mai tarziu

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 16:00
1560 citiri
Curatenia in sectorul bancar continua si in 2015 - rezultatele, mai tarziu
Foto: Ziare.com

Bancile din Romania vor continua anul viitor procesul de eliminare a creditelor neperformante, potrivit Fitch Ratings, care noteaza ca rezultatele curateniei din sistemul bancar nu sunt asteptate in perioada urmatoare.

Pe termen lung, insa, eforturile curatarii portofoliilor bancare ar trebui sa conduca la consolidarea profilelor de credit, se arata intr-o analiza a agentiei de evaluare financiara privind perspectivele calificativelor acordate bancilor din Europa Centrala si de Est.

Potrivit Fitch, printre efectele imediate ale operatiunilor de eliminare a creditelor neperformante s-au numarat cresterea costurilor pentru actionarii bancilor, precum si o mai mare volatilitate a dinamicii financiare a institutiilor de creditare.

Agentia noteaza ca formarea de noi imprumuturi neperformante la nivelul sistemului bancar din Europa Centrala si de Est a incetinit in ultimele 12 luni, iar riscurile sistemice generate de dezechilibrele structurale se diminueaza gradual.

Cu toate acestea, mediile operationale raman dificile, pe fondul dobanzilor in scadere, al cresterii economice slabe si a legislatiilor mai stricte, toti acesti factori punand presiune pe venituri si urcand costurile.

"Aceste presiuni ar trebui sa fie absorbite cu usurinta de sectoarele bancare mai performante, in Cehia, Polonia si Slovacia, sau sa fie partial compensate de scaderea provizioanelor in Romania, Bulgaria, Ungaria si Slovenia", se arata in studiu.

Fitch estimeaza ca perspectiva calificativelor pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est va ramane stabila in 2015, in ciuda inrautatirii perspectivelor individuale pentru o serie de institutii pe parcursul acestui an.

Majoritatea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung al bancilor din ECE continua sa reflecte sprijinul potential din partea bancilor mama, care raman raman devotate regiunii, se arata in raport, iar cu exceptia Ungariei, unde bancile ar putea avea nevoie de noi injectii de capital, gradul de capitalizare al bancilor din regiune este cel putin adecvat.

Schimbarile pozitive la nivelul sectorului continua, prin reducerea dependentei de finantarile de la bancile mama, echilibrarea cresterii creditarii, atentia sporita acordata depozitelor clientilor si eforturile pentru a reduce discrepantele intre maturitati, potrivit Fitch.

#banci credite neperformante, #credite sector bancat, #curatenie banci Romania , #Banci Romania