E nevoie de o crestere economica mai ferma pentru relansarea creditarii

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 11:35
1615 citiri
E nevoie de o crestere economica mai ferma pentru relansarea creditarii

O crestere economica mai ferma poate impulsiona relansarea creditarii, iar unul dintre beneficiile acordarii de credite noi este si o scadere a ponderii creditelor neperformante din portofoliile bancilor, a declarat Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate din cadrul BNR.

"Prelungirea starii generale dificile este generata inclusiv, de cresterea economica care nu are avantul necesar pentru a schimba lucrurile, pentru ca o dinamica ridicata poate genera o crestere mai mare a creditelor noi", potrivit lui Dragulin.

In ultima perioada, exista o tendinta de externalizare a creditelor neperformante, insa ponderea lor poate scadea si prin relansarea creditarii. In septembrie, rata creditelor neperformante din portofoliile bancilor autohtine a ajuns la 17,3%, insa gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este adecvat, peste valorile din alte tari UE, precum Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria, Austria, Franta, Grecia sau Italia.

"In privinta creditelor neperformante, avem o problema cu dinamica, avem o problema cu nivelul. Cand analizele din BNR indicau o posibila faza de inversare si aplatizare, lucrurile nu s-au intamplat asa. Criza este prelungita", a marturisit oficialul BNR.

Majoritatea creditelor noi acordate este canalizata inspre sectorul companiilor. Creditarea populatiei a intrat recent in teritoriu negativ. Modelele de business ale bancilor sunt in schimbare, finantarile indreptandu-se mai mult catre sectoarele tradeables in moneda nationala, potrivit lui Dragulin.

Expunerile totale ale bancilor europene se afla la 94% din nivelul inregistrat in martie 2009, fara semne vizibile de reduceri in perioada recenta. Expunerile bancilor pe Romania se aflau in iunie 2012 la 94,4%, fata de nivelul din martie 2009, arata cifrele BNR. Pe de alta parte, tarile dezvoltate din Europa au inregistrat, per ansamblu, cresterea expunerilor bancilor europene la 106%, fata de nivelul martie 2009.

#expunere banci Romania, #expunere banci Europa, #relansare creditare crestere economica, #credite neperformante crestere economica, #Ion Dragulin Stabilitate Financiara , #Banci Romania