Finantele au imprumutat 300 milioane de lei, la randamente in crestere

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 17:37
1383 citiri
Finantele au imprumutat 300 milioane de lei, la randamente in crestere

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a reusit joi sa imprumute din nou de pe piata 300 de milioane de lei prin obligatiuni cu scadenta in iulie 2014. Randamentul mediu a fost de 6,35%, in crestere de la inceputul lui octombrie, cand a fost 6,2%.

MFP a reusit sa imprumute exact suma dorita, bancile facand oferte de 753,3 milioane de lei, conform Mediafax.

Economistii ING Bank apreciaza intr-un raport emis recent ca, daca randamentele vor continua sa fie mentinute reduse, investitorii straini vor continua probabil sa abandoneze titlurile de stat in lei, o consecinta fiind prelungirea tendintei de depreciere a leului.

Pentru luna octombrie, Finantele au planificat operatiuni de 4,15 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat si inca 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente in iulie 2015.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 46,4 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii septembrie de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Trendul s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de taieri de dobanda din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#MFP emisiune obligatiuni, #imprumut MFP, #Finante emisiune obligatiuni , #Banci Romania