Franks: Este putin probabil ca o banca din Romania sa cada

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 16:29
2079 citiri
Franks: Este putin probabil ca o banca din Romania sa cada

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, spune ca este putin probabil ca o banca din Romania sa cada, aratand ca desi unele institutii de credit au transferat bani in afara tarii, altele au adus capital, per ansamblu pozitia sistemului bancar pastrandu-se echilibrata.

Intrebat daca acordul cu institutiile internationale este suficient pentru situatia in care o banca din Romania ar da faliment, Franks a afirmat ca un astfel de scenariu este putin probabil, iar daca totusi s-ar intampla, suma disponibila din acord ar putea creste in foarte scurt timp.

"Exista riscuri (...) dar nu, scenariul pe care l-ai descris nu are o probabilitate mare. Daca ne-am afla intr-o problema severa, este posibil sa extindem valoarea aranjamentului stand-by intr-o perioada foarte scurta de timp, cu aprobarea boardului. Acest lucru a mai fost facut si in alte tari", a declarat Franks.

In ceea ce priveste riscul ca bancile straine sa-si retraga finantarile din Romania in perioada urmatoare, oficialul FMI a aratat ca, intr-adevar, unele banci au redus expunerile pe Romania, insa altele au majorat-o, astfel ca impactul a fost relativ neutru.

Seful Supravegherii de la BNR, Nicolae Cinteza declara la randul sau in urma cu aproape doua saptamani ca sistemul bancar este stabil si, cel putin in 2012, nu va exista o situatie care sa necesite crearea unei banci-punte.

#sistem bancar romania, #Jeffrey Franks banci, #jeffrey franks fmi, #Nicolae Cinteza BNR , #Banci Romania