Ghetea: Bancile mici nu vor mai putea acorda credite IMM-urilor

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 11:46
1662 citiri
Ghetea: Bancile mici nu vor mai putea acorda credite IMM-urilor

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat joi ca bancile mici nu vor mai putea sa acorde credite IMM-urilor dupa implementarea Basel III, avand in vedere noile norme, insa bancile mari,cu capital solid, vor putea sa acorde in continuare credite firmelor mici si mijlocii

"Daca ne uitam cu atentie cum se calculeaza riscul, cum se pondereaza cu risc diversele expuneri ale bancilor comerciale conform acordului de capital Basel III, o sa vedem ca IMM-urile sunt considerate cu risc maxim, adica de 100%. De exemplu, daca vrei sa dai 100 lei credit unui IMM trebuie sa ai liber in capital sau in fondurile proprii tot 100 de lei, ca sa nu iti degradeze indicatorul de adecvare a capitalului", a explicat Ghetea.

Presedintele ARB sustine ca bancile mici locale nu vor mai avea posibilitatea, conform noilor norme, sa dea credite IMM-urilor. "Marile banci, cu capital foarte solid si foarte mare, vor putea sa acorde credite in continuare, dar bancile mici nu vor mai putea oferi credite in opinia noastra. S-au facut presupuneri ca vom mai avea patru sau sase banci. Intrebarea ramane cate IMM-uri vom mai avea", a mai spus Ghetea.

Comunitatea bancara este ingrijorata ca Europa va aplica cu mare rigurozitate acordul de capital Basel III, in timp ce "bancile din Asia si SUA nu vor face acelasi lucru, cu aceeasi celeritate cu care o vor face bancile europene".

#Radu Ghetea credite IMM, #IMM imprumuturi banci, #credite IMM banci Romania , #Banci Romania