Ghetea: Clauzele abuzive din contracte sa fie stabilite de o instanta superioara

Luni, 27 Mai 2013, ora 14:45
1687 citiri
Ghetea: Clauzele abuzive din contracte sa fie stabilite de o instanta superioara

Bancherii isi mentin pozitia potrivit careia deciziile de stabilire a clauzelor abuzive din contractele bancare trebuie sa fie luate de instantele superioare, iar o decizie intr-o instanta inferioara sa nu fie aplicata tuturor contractelor dintr-o banca sau din intreg sistemul.

"Spun din nou ca noi cei din comunitatea bancara nu dorim sa mentinem clauzele abuzive in contracte, nu vrem sa avem un sistem bancar in care fiecare banca sa faca ce doreste.

Insa ceea ce nu am acceptat si nu vrem sa se aplice este ca odata depistata o clauza cu caracter abuziv si depistarea e validata de o instanta din Romania cu un nivel inferior de ierarhizare, nu dorim ca acea clauza declarata abuziva sa fie extinsa la toate contractele bancii sau la toate bancile", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

El a reiterat ideea ca atunci cand o clauza este considerata abuziva, decizia sa apartina unei instante superioare din Romania, considerand ca decizia ar trebui luata dupa ce au fost analizate foarte bine clauzele respective.

Intrebat daca modificarile Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori vor intra in vigoare la 1 iulie, asa cum este prevazut, Ghetea nu a putut da un raspuns cert in acest sens.

"Mi-e greu sa dau un raspuns daca se aplica de la 1 iulie. Noi am trimis punctele de vedere la Ministerul Justitiei, la Parmalent si BNR, asteptam sa fim chemati sa ne spunem punctul de vedere. Noi nu cerem sa nu se aplice Legea 193, ci vrem sa mergem si sa ne judecam pana in panzele albe, drept pe care-l cer si pentru banca si pentru client", a explicat Ghetea.

Comunitatea bancara a solicitat BNR sa faca un studiu privind clauzele abuzive la nivelul sistemului bancar, cu date de la fiecare banca, urmand ca banca centrala sa inainteze concluziile studiului la Parlament.

Ghetea a mentionat, raspunand unei intrebari, ca CEC Bank nu a avut niciun proces colectiv sau individual prin care un client sa ceara modificarea clauzelor contractuale, considerand ca banca nu are clauze abuzive in contractele sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#decizii clauze abuzive, #clauze contracte bancare, #clauze abuzive instante superioare, #Ghetea clauze abuzive , #Banci Romania