Guvernul a avizat cadrul legal ce permite infiintarea bancii-punte

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 15:30
2045 citiri
Guvernul a avizat cadrul legal ce permite infiintarea bancii-punte

Guvernul a avizat cadrul legal ce permite infiintarea unei banci-punte, care va prelua activele si pasivele unei institutii de credit amenintata de faliment si va asigura astfel continuarea serviciilor bancare si plata creditorilor, argumentand decizia prin riscurile existente in sistemul financiar.

In prezent, Banca Nationala a Romaniei (BNR) are posibilitatea sa instituie administrarea speciala asupra unei banci cu probleme financiare sau sa aprobe preluarea de active cu asumarea de pasive de catre o alta banca apreciata ca avand o situatie financiara solida.

In baza noului cadru legal, daca se constata sau este previzibila o deteriorare semnificativa a indicatorilor prudentiali si de performanta financiara a unei institutii de credit, daca banca inregistreaza o criza de lichiditate ce poate afecta interesele deponentilor sau altor creditori sau daca fondurile proprii ale acesteia nu depasesc 75% din nivelul minim al cerintelor de capital, Banca Nationala a Romaniei va dispune transferul total sau partial de active si pasive inclusiv catre o banca-punte.

Banca-punte va sprijini institutiile de credit amenintate de faliment

Banca-punte va fi unul dintre cele trei instrumente pe care banca centrala le va putea aplica in cazul in care o institutie de credit amenintata de faliment va fi considerata ca avand un risc sistemic, adica o eventuala caderea institutiei de credit va afecta semnificativ si alte banci.

Inainte de constituirea bancii-punte, BNR are optiunea de a aproba preluarea de active cu asumarea de active sau introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor in actionariatul bancii falimentare, concomitent cu suspendarea dreptului de vot al celorlalti actionari.

Procedura a fost convenita de Guvern cu Fondul Monetar International in toamna anului trecut.

"De principiu, instrumentul banca-punte (bridge-bank) consta in crearea unei institutii de credit temporare, autorizate si supravegheate de banca centrala, la care sa fie realizat transferul de active si pasive de la o institutie de credit ce face obiectul unei masuri de stabilizare, pentru asigurarea continuitatii serviciilor bancare si a premiselor vanzarii bancii-punte sau a activelor si pasivelor acesteia catre un investitor privat eligibil", se arata in ordonanta aprobata de Guvern.

Banca-punte va functiona cu avizul BNR, pe o durata de pana la doi ani

Pot fi transferate pasivele institutiei de credit, cu exceptia capitalurilor proprii si a imprumuturilor subordonate, precum si activele acesteia, cu exceptia activelor de natura imobilizarilor corporale care, in opinia BNR, nu sunt necesare pentru desfasurarea activitatii bancii-punte.

Banca-punte va functiona cu avizul BNR pe o durata de pana la doi ani, cu posibilitatea prelungirii in cazul in care riscul unei amenintari fata de stabilitatea financiara vor persista sau negocierile cu investitorul care va achizitiona aceste active si pasive nu vor fi incheiate in termen.

Autorizatia bancii careia i se preiau activele si pasivele nu va mai fi valabila, mandatul conducerii va inceta, adunarea generala a actionarilor va fi suspendata, iar institutia va intra in lichidare, atributiile de administrare si conducere urmand sa fie preluate de catre un administrator delegat desemnat de BNR.

Operatiunile vor fi realizate cu respectarea normelor de concurenta "relevante" in domeniu, se arata in documentul aprobat de Guvern.

Activele si pasivele vor fi preluate de banca-puncte cu scopul unei vanzari ulterioare catre un investitor privat, pe baza celei mai avantajoase oferte, iar sumele rezultate vor fi folosite pentru plata creditorilor, conform ordinii de stingere a creantelor.

In ordinea de distribuirie a sumelor obtinute din vanzare, prioritare vor fi insa restituirea eventualelor imprumuturi de la Guvern si, pe pozitia urmatoare, refacerea resurselor schemei de garantare.

Capitalul social al bancii, minim un milion de euro

Banca-punte va avea un capital social care nu poate fi mai mic decat echivalentul in lei a un milion euro, varsat in cel mult 30 zile de la data inmatricularii in registrul comertului. Prin derogare de la legea societatilor comerciale, banca-punte se constituie ca societate pe actiuni avand ca unoc actionar Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Administrarea bancii-punte va fi organizata in sistem dualist, cu membri ai directoratului desemnati de BNR dintre persoane "cu reputatie si experienta recunoscute" in domeniul financiar-bancar, iar atributiile consiliului de supraveghere vor fi exercitate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Denumirea bancii-punte se constituie din denumirea institutiei de credit de la care s-a efectuat transferul de active si pasive, urmata de initialele "BP - S.A.", iar sediul social este la aceeasi adresa cu cea a institutiei de credit de la care este efectuat transferul, se arata in document.

Banca-punte va sustine stabilitatea financiara

Institutia de credit de la care au fost preluate activele si pasivele vor fi obligate sa presteze in beneficiul bancii-punte, pe baza de contract si contra unui comision agreat, serviciile aferente activitatilor si operatiunilor pe care le derula anterior transferului.

In acest sens, furnizorii de utilitati si servicii de telefonie nu au dreptul sa intrerupa temporar serviciul, iar furnizorii de bunuri in leasing nu pot cere incetarea contractului, daca obligatiile sunt respectate.

In situatii exceptionale in care resursele financiare sunt insuficiente pentru finantarea masurilor de stabilizare hotarate de BNR, Guvernul va pune la dispozitia Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar sumele necesare sub forma de imprumut din varsaminte din privatizare inregistrate la Trezorerie.

Daca aceste varsaminte sunt insuficiente, Ministerul Finantelor poate lansa imprumuturi de stat de tipul obligatiunilor de stat dedicate.

"In contextul situatiei economice internationale si al cresterii in prezent a nivelului riscurilor la adresa stabilitatii financiare, devine imperios necesara imbunatatirea instrumentarului pus la dispozitia autoritatii de supraveghere, suplimentar celui accesibil in procedura administrarii speciale, prin implementarea unui set de masuri de stabilizare a institutiilor de credit in dificultate pentru solutionarea amenintarilor la adresa stabilitatii financiare provenind din deteriorarea situatiei institutiilor de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei sau a grupurilor din care acestea fac parte", este justificarea Guvernului.

In opinia Executivului, acest sistem va afecta indirect mediul de afaceri prin beneficiile aduse de stabilitatea financiara astfel mentinuta, in scopul protejarii interesului public, minimizarii riscurilor de contaminare si al mentinerii increderii pietei in sistemul bancar, pentru a evita retragerea depozitelor.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat, la finele anului trecut, ca infiintarea unei banci-punte sau intrarea Fondului de Garantare in actionariatul unei banci cu probleme va fi aplicabila numai pentru institutiile de credit care prezinta un risc pentru stabilitatea financiara.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a sustinut insa ca sistemul bancar este stabil si ca, cel putin in acest an, nu va exista o situatie care sa necesite crearea unei banci-punte, dar ca orice problema intr-o banca reprezinta un risc la stabilitatea sistemului.

#bnr, #banca punte, #faliment institutii credit, #infiintare banca punte , #Banci Romania