Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alexander Milcev, Ernst & Young:

Guvernul vrea sa restrictioneze deducerea dobanzilor la imprumuturile si finantarile pentru companii

Guvernul vrea sa restrictioneze deducerea dobanzilor la imprumuturile si finantarile pentru companii
Guvernul vrea sa restrictioneze, de anul viitor, deducerea dobanzilor la imprumuturile si finantarile pentru companii, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal postat pe pagina de internet a Ministerului de Finante, a explicat, pentru AGERPRES, Alexander Milcev, partener si lider al Departamentului de asistenta fiscala si juridica, EY Romania.

"Din 2018, Guvernul vrea sa restrictioneze deducerea dobanzilor la imprumuturile si finantarile pentru companii. Exista anumite plafoane. Cifra pe care am vazuta-o: dobanzi pana la 200.000 de euro sunt deductibile. Pentru o intreprindere mica sau mijlocie nu e nicio problema, dar daca vorbim de o banca sau o societate foarte mare, fie ea cu capital privat strain sau roman, poate fi o suma infima, mai ales daca sunt imprumuturi de sute de milioane de euro si dobanzile anuale sunt de milioane de euro sau zeci de milioane de euro", a spus Alexander Milcev.

Acesta a precizat ca, in prezent, nu se cunoaste motivul pentru care Guvernul vrea sa recurga la aceste masuri din 2018 fara a avea consultari prealabile cu mediul de afaceri.

Potrivit acestuia, foarte multe finantari se fac cu dobanzi, iar dobanzile sunt reduse, insa pentru a atrage capital, precum la bursa, firma trebuie sa promita investitorilor venituri mai mari, nu de nivelul celor la care se afla dobanzile acum, de 1-2%.

"Cateodata, pentru o multinationala cu un credit rating foarte bun, este mult mai ieftin sa se imprumute la o banca de credit cu 1-2% in dolari decat sa emita obligatiuni sau sa faca o subscriere a actiunilor noi la bursa cu promisiunea de a castiga un procent mai mare. Investitorii vor 5-6%, semnificativ mai mult fata de ce le poate oferi un depozit simplu si deci imprumutul bancar pentru cel care cauta finantare poate fi mult mai atractiv", a explicat Milcev.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2021 ori
Citeste mai multe desprededucere dobanzi companii