ING Bank urmeaza exemplul BCR: Renunta la creditele ipotecare in valuta

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 13:52
2847 citiri
ING Bank urmeaza exemplul BCR: Renunta la creditele ipotecare in valuta

ING urmeaza exemplul BCR si anunta ca nu va mai acorda credite ipotecare in valuta incepand cu 2013, motivand decizia prin faptul ca vanzarile de credite in lei ale bancii au crescut cu 38% fata de cele in euro, de la inceputul anului si pana in prezent.

"Luand in considerare riscul aferent contractarii unui credit cu ipoteca in valuta, in timp ce veniturile sunt obtinute in lei, si restrictionarea creditarii in euro prin implementarea Regulamentului BNR 24/2011, ING Bank Romania a decis acordarea creditelor cu garantie ipotecara exclusiv in lei, incepand cu 1 ianuarie 2013", se arata intr-un comunicat al bancii.

Decizia se inscrie in trendul lansat de BCR in octombrie, cand a anuntat ca renunta la creditele ipotecare in valuta, pentru a proteja clientii de fluctuatiile cursului valutar.

Dispar creditele imobiliare in valuta? Ce sanse sunt ca exemplul BCR sa fie urmat in piata - Analiza Business24

Reprezentantii BCR au precizat ca se asteapta la costuri totale semnificative mai reduse la credite in lei, comparativ cu cele in euro.

"Multi clienti considera creditul ipotecar in valuta mai ieftin, dar pe termen lung ne asteptam la costuri totale semnificativ mai reduse la creditele in lei comparate cu cele in euro, tinand cont in special de tendinta de crestere a indicelui EURIBOR de la nivelul minimului sau istoric din prezent, dar si de impactul semnificativ pe care fluctuatiile valutare il au asupra costurilor unui credit", a declarat seful departamentului Credite Garantate in cadrul BCR, Ioana Mihai.

Numarul imprumuturilor in lei va creste

Analistul financiar Aurelian Dochia spune ca exista doua explicatii pentru care bancile limiteaza creditarea in valuta: una ce tine de bilant, iar a doua ce tine de riscul valutar.

Pana acum, bancile se bazau pe resursele aduse din strainatate, in principal de la bancile-mama. "Intrucat acestea nu mai sunt dispuse sa acorde resurse ca inainte, bancile trebuie sa se bazeze mai multe pe resursele locale, care sunt, in principal, in lei", explica Dochia. Din aceasta cauza, apare necesitatea unei echilibrari, iar numarul imprumuturilor acordate in lei va creste, pentru ca si bancile au mai multe fonduri in lei.

Aceasta ar fi prima explicatie, ce tine de bilant, spune Dochia, care adauga ca a doua explicatie se refera la riscul valutar. "In ultimii ani, s-a dovedit faptul ca imprumuturile in valuta pot fi mult mai riscante, iar bancile si-au dat seama ca este prudent sa favorizeze creditele in moneda nationala, pentru ca majoritatea clientilor au veniturile in lei", sustine Dochia.

Exemplul BCR si ING va fi urmat si de alte banci

Intrebat daca exemplul dat de BCR si ING va fi urmat si de alte banci, analistul spune ca, de fapt, acordarea de credite in valuta a devenit dificila in urma cu aproximativ doi ani. Bancile sunt mult mai selective cu privire la clientii pe care ii crediteaza in valuta si ii prefera pe cei care au si venituri in valuta.

Probabil ca si alte banci vor anunta niste decizii oficiale, ca merg pe creditele in lei, dar trebuie sa vedem si dincolo de deciziile oficiale, pentru ca, in practica, lucrul acesta se intampla de mai multa vreme".

Momentan, BCR si ING au precizat ca limiteaza creditele ipotecare in valuta, dar Dochia precizeaza ca sunt discutii si pentru limitarea creditelor imobiliare, mai ales ca riscurile valutare sunt la fel de mari. Nu in ultimul rand, "faptul ca o buna parte a creditului acordat este in valuta insemmna ca banca centrala nu are control asupra politicilor monetare pe care le-a acordat", concluzioneaza analistul financiar.

Creditele in lei, acordate pe maxim 30 de ani

Creditele garantate in lei acordate de BCR se pot contracta pe maxim 30 de ani, banca finantand 85% din valoarea garantiilor aduse de clienti, inclusiv imobile care apartin altor persoane, iar solicitantii pot avea pana la trei coplatitori.

ING Bank Romania a inceput sa ia masuri pentru stimularea creditarii in lei inca din 2011.

"Un credit in lei este o alegere buna pentru ca nu are riscul asociat fluctuatiilor valutare. Inca din 2011, ne-am indreptat atentia catre creditele in lei si am dezvoltat produse competitive in moneda locala, iar retragerea creditelor in euro vine ca o continuare fireasca a acestei strategii si in acord cu tendinta pietei," a declarat Maria Cristina Matei, director executiv ING Retail Banking.

Clientii care au accesat credite in moneda europeana vor continua rambursarea in euro si in conditiile initial contractate, iar aplicatiile deschise pana la sfarsitul anului 2012 vor fi onorate in moneda solicitata.

"In urma semnalelor oferite de piata - reglementari legale care descurajeaza creditarea in valuta, recomandarile analistilor, deciziile unor institutii bancare de a retrage creditarea in EUR etc., tendinta generala, in randul potentialilor clienti, se indreapta in favoarea creditelor in moneda nationala. Din studiile de piata recente reiese ca preferintele romanilor se indreapta catre produsele de creditare in moneda nationala", informeaza oficialii ING Bank.

Ultimul studiu ING International Survey (IIS) desfasurat prin intermediul TNS Research arata ca 47% dintre romanii intervievati ar contracta un credit in lei datorita faptului ca sunt platiti in lei, 32% ar alege tot creditul in moneda locala deoarece constientizeaza ca ar avea un control mai bun asupra cheltuielilor lunare, in vreme ce numai 13% dintre romanii intervievati au declarat ca ar alege creditul in euro avand in vedere o dobanda mai mica.

#credite ipotecare ING lei, #credite ipotecare BCR lei, #credite ipotecare lei , #Banci Romania