ING: Presiuni pe leu pana cand planurile noului Executiv se clarifica

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 15:20
1284 citiri
ING: Presiuni pe leu pana cand planurile noului Executiv se clarifica

Pietele leului s-ar putea sa ramana tensionate, cel putin pana cand planurile noului Executiv devin mai clare, iar volatilitatea ar putea persista dincolo de aceste clarificari in cazul in care noul Guvern reduce atentia acordata disciplinei fiscale, potrivit unui raport al ING Bank.

"Riscurile asociate unui asemenea scenariu par semnificative daca luam in considerare planurile prezentate in trecut de fosta opozitie si ca aceasta s-ar putea sa fie nevoita sa dovedeasca faptul ca reprezinta opusul guvernelor precedente ce au redus cheltuielile publice si au majorat taxe. (...) Faptul ca procesul de schimbare al guvernului debuteaza intr-o nota calma si faptul ca presedintele pare deschis sa colaboreze cu fosta alianta din opozitie sunt cele mai importante aspecte pozitive ale evenimentelor recente", sustin reprezentantii ING Bank.

Guvernul Ungureanu a fost demis vineri, iar presedintele a desemnat un candidat pentru functia de premier in aceeasi zi, care va prezenta planul si echipa de guvernare marti.

"Avand in vedere ca, cel putin pe termen scurt, pare sa urmeze o perioada cu incertitudine ridicata, credem ca sansele ca BNR sa reduca rata cheie la sedinta de miercuri au scazut dramatic. Astfel, acum ne asteptam ca banca centrala sa mentina rata cheie la nivelul de 5,25%, insa asociam o probabilitate semnificativa si scenariului de risc ce presupune o reducere a ratei de politica monetara cu 25 pb", se mai spune in raport.

Potrivit ING Bank, dupa o depreciere la 4,40/euro in sedinta de vineri, leul este usor mai puternic luni, tranzactionandu-se la 4,3850/euro.

"Cresterea incertitudinii induse de caderea guvernului s-ar putea sa mentina leul sub presiunie, acesta fiind probabil sa se tranzactioneze astazi (luni n.r.) intr-o zona usor mai depreciata de nivelul curent. Piata monetara pare sa reactioneze in linie cu asteptarile noastre conform carora sansele unei noi reduceri ale ratei cheie au scazut semnificativ, ratele de dobanda cu scadenta intre sase luni si un an castigand aproximativ 20pb catre 3,60-3,55%", se mai arata in raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presiuni leu guvern Ponta, #ING presiuni leu , #Banci Romania