Isarescu: BNR are o rezerva substantiala de bani tipariti

Marti, 06 Martie 2012, ora 14:28
1948 citiri
Isarescu: BNR are o rezerva substantiala de bani tipariti

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are o rezerva substantiala de bani tipariti, reprezentand cateva zeci de procente din masa monetara, a declarat marti Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"BNR are o rezerva substantiala de bani tipariti, ceva de ordinul a cateva zeci de procente bune din masa monetara. Nu inseamna ca numerarul respectiv creeaza inflatie, si speram sa nu fie folosit. Este un stoc de rezerva al BNR care este indispensabil pentru buna functionare a sistemului de plati", a mentionat Isarescu.

Acesta considera ca o panica bancara se trateaza cu bani multi, nu cu sfaturi sau teorie monetara.

"O panica bancara se trateaza cu munti de bani. Este un fenomen irational. Romania a trait de cateva ori o panica bancara, in 1992, 1994, iar ultima de proportii a fost in 2000, si nu am tratat-o cu sfaturi.

Daca la ghiseu, unde sunt mai multi care vor sa isi retraga banii, ai neinspiratia sa tii o predica despre cat de periculoasa este tiparnita de bani, nu poti decat sa accentuezi fenomenul de panica bancara si cererea de numerar creste in loc sa scada", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai spus ca in luna decembrie a fiecarui an, din 1990 si pana astazi, masa monetara in termeni reali creste cu circa 8-10%.

"Exista ideea ca noi controlam cererea de numerar si ca am putea sa o tinem sub control in fiecare decembrie. Din 1990 incoace, masa monetara in termeni reali creste undeva intre 8 si 10%. De ce? Pentru ca in decembrie se fac cadouri. Orice bancher va spune acest lucru", a mai spus Isarescu.

Masa monetara in sens larg (M3) a fost la sfarsitul lunii ianuarie 2012 de 216,67 miliarde lei. Fata de luna decembrie 2011 aceasta a crescut cu 0,2% (-0,1% in termeni reali), iar in raport cu ianuarie 2011, masa monetara s-a majorat cu 8,8% (5,9% in termeni reali).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mugur isarescu guvernator bnr, #rezerva lei BNR, #rezerva bani BNR , #Banci Romania