Ministrul Finantelor cere BERD implicarea in privatizarea companiilor de stat

Joi, 14 Februarie 2013, ora 16:31
1557 citiri
Ministrul Finantelor cere BERD implicarea in privatizarea companiilor de stat

Autoritatile de la Bucuresti discuta cu reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) o posibila implicare in procesul de privatizare a companiilor de stat.

Daniel Chitoiu si Claudiu Doltu, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, s-au intalnit joi cu o delegatie a BERD, formata din Jean Marc Peterschmitt, Director Executiv pentru Europa Centrala si de Sud Est, James Hyslop, director Romania si Mihail Scortov, principal banker la reprezentanta BERD din Romania.

Subiectele abordate in cadrul intalnirii au vizat posibila implicare a BERD in procesul de privatizare a companiilor de stat, participarea BERD in asigurarea cofinantarilor de care autoritatile romane au nevoie pentru dezvoltarea de proiecte europene si accentuarea implicarii BERD in finantarea sectorului privat romanesc.

Daniel Chitoiu a reafirmat angajamentul guvernului de a mentine ca prioritate restructurarea companiei CN CFR SA (Infrastructura) care beneficiaza de finantare si asistenta BERD, precum si a intregului sistem feroviar.

"Proiectul de restructurare al acestei companii este cu siguranta cel mai important exercitiu comun al BERD si al Guvernului Romaniei si inseamna o provocare majora pentru efortul de restructurare si crestere eficienta a economiei romanesti. Succesul lui va intari credibilitatea autoritatilor romane si determinarea de a inscrie economia romaneasca pe o directie predictibila de crestere", se arata intr-un comunicat al MFP.

De asemenea, Daniel Chitoiu a subliniat faptul ca BERD poate contribui la dezvoltarea creditarii in moneda locala, in termeni comparabili cu oferta sectorului bancar si ca Ministerul Finantelor Publice doreste mentinerea unui dialog permanent privind proiectele aflate in derulare.

Participantii la discutii au semnalat posibilitatea ca BERD sa se implice in finantarea sectorului privat romanesc fie direct, fie prin linii de credit dedicate direct catre bancile comerciale, prin acordarea de imprumuturi si participarea la capitalul companiilor romanesti, in acord cu calendarul de privatizare sau listare pe bursa, convenit cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BERD privatizare companii stat, #privatizare companii stat 2013, #privatizari Romania 2013 BERD , #Banci Romania