Odiseea creditarii in 2013. Banca Nationala a dat dovada de eroism, dar degeaba

Marti, 24 Decembrie 2013, ora 13:01
3519 citiri
Odiseea creditarii in 2013. Banca Nationala a dat dovada de eroism, dar degeaba

Pe parcursul anului 2013, Banca Nationala a Romaniei(BNR) a facut tot posibilul pentru a impulsiona creditarea in lei, insa modul in care bancile au raspuns semnalelor BNR s-a reflectat cu moderatie si intarziat in ieftinirea imprumuturilor si in relansarea creditarii.

Pentru a forta ieftinirea creditelor in moneda nationala, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a redus ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 5,25% la 4% pe an, pe parcursul anului.

In primele patru sedinte pe probleme de politica monetara, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Incercarea BNR de accelerare a creditarii

Banca Nationala a Romaniei a oferit in acest an un stimulent pentru ieftinirea creditelor in lei si a accelerat in luna iulie si a prelungit in septembrie si in noiembrie ciclul de scadere a ratei dobanzii de politica monetara, aceasta fiind redusa astfel pana la nivelul de 4%.

Prima scadere a dobanzii-cheie de anul acesta, prin care BNR a incercat sa dea un imbold bancilor comerciale de a reduce dobanzile la credite, a avut loc pe 2 iulie 2013, cand Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 5,25% la 5% pe an.

Ulterior, in sedinta din 5 august 2013, Consiliul de administratie al BNR a decis sa majoreze la 0,50 puncte procentuale pasul de scadere a ratei dobanzii de politica monetara, aceasta fiind coborata la 4,50%.

In conditiile in care noile date disponibile au confirmat previziunile privind decelerarea alerta a inflatiei in primele doua luni ale trimestrului trei, Consiliul de administratie al BNR a decis in cadrul sedintei din 30 septembrie sa opereze inca o scadere de 0,25 puncte procentuale asupra ratei dobanzii de politica monetara.

Asteptarile privind continuarea acestui ciclu in perioada imediat urmatoare si prelungirea trendului de scadere a ratei dobanzii de politica monetara s-au adeverit, astfel ca BNR a decis in ultima sedinta de politica monetara din 5 noiembrie, reducerea cu inca 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara , pana la nivelul de 4%.

"Nivelul dobanzilor in Romania la credite trebuie sa fie mai scazut. Daca bancile nu vor sa dea credite nu au decat sa traga obloanele. Nu au din ce sa traiasca" a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Dialogul surzilor intre BNR si bancile comerciale

Contrar asteptarilor Bancii Nationale a Romaniei, modificarile aduse dobanzii de referinta nu au avut ca rezultat reducerea dobanzii la credite, ci dimpotriva, au fost urmate de o diminuare a dobanzilor la produsele de economisire.

"Anul viitor vom avea o activitate economica destul de modesta ca ritm de crestere, ceea ce implicit inseamna si un ritm al cresteri creditarii destul de modest. In 2014, in linie cu evolutia PIB-ului, vedem creditarea stagnand" a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank si Presedintele Consiliul Fiscal.

#dobanda referinta BNR, #dobanda credite, #credite banci Romania, #evolutie dobanda cheie 2013 , #Banci Romania