Presedinte Raiffeisen: Este esential ca bancile sa protejeze depunerile clientilor

Joi, 28 Martie 2013, ora 12:05
2116 citiri
Presedinte Raiffeisen: Este esential ca bancile sa protejeze depunerile clientilor
Foto: Gandul

O conditie cheie pentru o banca comerciala este sa poata in orice moment sa returneze depunerile clientilor, in orice conditii, a declarat, joi, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, intrebat despre evolutiile actuale din Cipru, intr-o conferinta pe teme macroeconomice.

"Prima conditie pentru o banca este sa poata fi in orice moment in pozitia sa poata returna clientilor banii din depozite, daca acestia vor sa-i retraga. Oamenii pun banii in depozitele din banci, iar apoi este responsabilitatea noastra sa-i protejam", a spus presedintele RZB.

Acesta a avertizat ca urmarirea de castiguri rapide si mari aduce si riscuri mari pentru actorii din segmentul financiar-bancar.

"Cand plasezi banii in paradisuri fiscale si vrei sa ai si castiguri mari, trebuie sa stii ca exista si riscuri mai mari pe care trebuie sa ti le asumi. Cipru reprezinta aceeasi poveste", a explicat van Groningen.

Situatia din Cipru s-a mentinut tensionata, iar protestele populatiei au continuat la Nicosia, deponentii fiind ingrijorati de schimbarile recente din sectorul bancar. In urma acordului semnat de autoritatile cipriote cu Troika europeana, depozitele bancare de peste 100.000 de euro vor fi taxate cu 30 la suta, iar a doua banca a tarii - Laiki - va intra in faliment fortat, una din conditiile cerute de UE pentru ca Ciprul sa obtina imprumutul de zece miliarde de euro, care ar salva economia.

"In Romania nu avem o situatie ca cea din Cipru, nu am vazut oameni ingrijorati de situatia depozitelor lor din banci, iar banii lor sunt asigurati prin fondul de garantare", a subliniat presedintele RZB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#garantare depozite bancare, #protejare depozite banci Romania, #Steven van Groningen Cipru , #Banci Romania